Verzuimcijfers blijven dalen

0

Het ziekteverzuim onder werknemers was in het derde kwartaal 2023 4,8%. Net als in de eerste twee kwartalen van dit jaar was het verzuim lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In Q3 werden 48 van de duizend te werken dagen verzuimd wegens ziekte.

Van 2013 tot en met 2022 was in elk derde kwartaal het ziekteverzuim gelijk aan, of hoger dan een jaar eerder. In 2023 is daarmee na tien jaar van gelijkblijvende of oplopende verzuim sprake van een omslag. Het ziekteverzuimpercentage van 4,8% is nog wel hoger dan in de coronajaren 2021 (4,6%) en 2020 (4,4%). Voor corona, in het derde kwartaal van 2019, was dit 4,0%.

Verzuim in meeste bedrijfstakken lager

In de meeste bedrijfstakken was het ziekteverzuim in het derde kwartaal lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. In de landbouw nam het ziekteverzuim nog wel toe, van 3,1 naar 3,7 procent. In de bedrijfstak vervoer en opslag nam het verzuim toe van 5,8 naar 6,0 procent. In de delfstoffenwinning (4,3%) en de financiële dienstverlening (3,1%) nam het ziekteverzuim ook nog licht toe. Het ziekteverzuim nam het meest af in de cultuur, sport en recreatie, daar daalde het verzuim van 4,8 naar 4,1 procent. Ondanks de toename verzuimden ook dit kwartaal werknemers van financiële instellingen het minst, stelt CBS vast.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.