Verzekeraars nemen gedragscode serieus

0

Er moest een aantal waarschuwingen aan te pas komen, maar op twee partijen na voldoen nu alle verzekeraars aan de regels voor zelfregulering van het Verbond van Verzekeraars. De twee die zich hier nog steeds niet voldoende aan houden, hebben een sanctie opgelegd gekregen.

Dat maakt het Verbond bekend naar aanleiding van de ‘Rapportage uitkomsten toetsing zelfregulering 2015’, opgesteld door de Stichting toetsing verzekeraars.

Het Verbond telt in totaal 68 gedragscodes, convenanten en bedrijfsregelingen. In het self assessment 2015 zijn 10 regelingen betrokken. Er werden 125 Verbondsleden getoetst, waarvan er 72 meteen voldeden aan alle onderzochte onderdelen. 53 verzekeraars voldeden niet meteen aan één of meerdere codes, maar in 51 gevallen volstond een kleine aanpassing om wel te voldoen.

Gedragscode

Bij de Gedragscode Verzekeraars scoorden 122 van de 125 onderzochte leden ‘volledige naleving’ bij het self assessment. Bij onder meer de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens, het Protocol Verzekeraars & Criminaliteit en de Code Duurzaam beleggen is de naleving van zelfregulering voor verbetering vatbaar, ook al gaat het hier volgens het Verbond vaak om kleine aanpassingen.

Vanaf dit jaar worden ook de Governance Principes, die onder meer toezien op goed bestuur, zorgvuldige omgang met klanten en invulling van maatschappelijke betrokkenheid, ondergebracht in de Gedragscode Verzekeraars.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.