Vertrouwen in de woningmarkt loopt verder terug

0

Bijna 40 procent van de koopwoningbezitters heeft in het afgelopen half jaar naar de hypotheek gekeken, met besparing als meest genoemde reden. Voor consumenten die koopwoning zoeken speelt het energieverbruik en het energielabel inmiddels een belangrijker rol, zo blijkt uit het ING Woonbericht.

Tweede Paasdag goed moment voor ‘tik je hypotheekje’

De meeste huiseigenaren (55%) weten volgens het ING-onderzoek echter niet hoe lang hun hypotheek nog loopt of wat de looptijd van de rente (54%) is. Van de mensen die hun resterende looptijd niet precies weten, maakt een deel (38%) zich hier wel zorgen over. Die zorgen worden echter lang niet altijd omgezet in actie. Voor het onderzoek zijn in het derde kwartaal van dit jaar 1.098 personen ondervraagd, waarvan 637 koopwoningbezitters en 461 huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende twee jaar een koopwoning te kopen.

Op zoek naar besparingen

De meeste ondervraagden die wel naar hun hypotheek hebben gekeken bespreken dit met de partner (47%), de hypotheekadviseur (28%) of met vrienden/familie (21%). Een kwart van de ondervraagde huiseigenaren heeft eerder al actie ondernomen en bijvoorbeeld de hypotheek overgesloten of de rente vervroegd vastgezet, om zo beter voorbereid te zijn op de toekomst. Mogelijke besparing op energiekosten weegt ook zwaar. De helft van de ondervraagden zet de verwarming lager of minder vaak aan, douchen minder vaak/lang of minder warm of zetten lampen uit.

Bij het zoeken naar een nieuwe woning geven de meeste respondenten aan het energieverbruik (41%) en energielabel (39%) nu extra belangrijk te vinden. Dit weegt bij meer mensen zwaarder dan bijvoorbeeld de locatie of het aantal kamers. Financiering van de toekomstige woning doet men liever via een gevestigde hypotheekverstrekker dan bij een onbekende partij.

Het Woonbericht laat verder zien dat het bekijken van de hypotheek ook geen favoriet klusje is. Een ruime meerderheid van de koopwoningbezitters doet liever boodschappen of de grote schoonmaak, dan dat ze hun hypotheek bekijken. Zelfs het doen van de belastingaangifte wint van het kijken naar de hypotheek. Het omslagpunt ligt bij een bezoek aan de meubelboulevard tijdens Tweede Paasdag, want de meeste respondenten (51%) zijn dan toch maar liever met hun hypotheek bezig.

Woonindex doet stap terug

De Woonindex daalde het afgelopen kwartaal van 93 naar 85. Het vertrouwen in de woningmarkt wordt berekend op basis van onderliggende vragen met betrekking tot de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente, het aantal huizen dat verkocht wordt, de huizenprijzen en de eigen financiële situatie, plus een vraag over de algemene economie in Nederland. Al deze onderliggende aspecten laten een daling zien, maar de neergaande trend komt vooral doordat meer mensen verwachten dat de huizenprijzen zullen dalen. Een derde (35%) denkt dat de woningmarkt onder druk staat. Daarnaast verwacht men ook dat er minder huizen verkocht worden. De stijgende rente maakt het volgens de ondervraagde doorstromers en starters moeilijker om een koopwoning binnen het budget te vinden (56%). Over de eigen financiële positie is men relatief positief.

Wim Flikweert, Manager Hypotheken bij ING: “We zien dat 82% van de starters zich zorgen maakt over stijgende hypotheekrente. Ook denken veel starters dat de huizenprijzen gaan dalen. Hogere rentes zorgen voor meer rust op de woningmarkt en minder bezichtigingen. Dat lijkt op het eerste gezicht voordelig voor starters die nog wel actief op zoek zijn naar een woning, omdat er meer keus en ook tijd om een woning te gaan bezichtigen en te gaan bieden. Maar met de hogere rentes en de huidige prijzen zijn ze per saldo qua maandlasten wel duurder uit dan begin dit jaar. Starters denken dat de hypotheekrente nog verder stijgt, maar denken ook dat de woningprijzen gaan dalen. We gaan zien wat het wordt in 2023.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.