Verplicht PE-examen zet seinen op rood

0

Het huidige vakbekwaamheidssysteem werkt niet alleen demotiverend, het is ook de belangrijkste reden waarom het in onze branche zo treurig is gesteld met de aanwas van jonge, energieke financieel specialisten met een frisse kijk op zaken als klantbenadering of met kennis van de nieuwste digitale technieken.

Dat schrijft Adfiz-voorzitter Enno Wiertsema in zijn nieuwste column. Om de drie jaar verplicht een herexamen doen, waarbij steeds weer opnieuw wordt getoetst of je nog aan het minimumniveau voldoet, is ook niet echt uitdagend te noemen, aldus Wietsema. “En al zet je wél een topprestatie neer, of dat nu gaat om een RMIA-titel of promotie in het verzekeringsrecht, als je aan de beurt bent, moet je nog steeds dat herexamen doen. Vrijstelling is praktisch gezien niet mogelijk. Dat is niet echt een constructie die inspireert om continu het beste uit jezelf te willen halen en je te ontwikkelen. Integendeel, het is er funest voor!”

Geen nieuwe verfrissende blik

Funest ook voor de instroom van jonge specialisten met kennis van de online wereld, stelt Wiertsema. “De Generatie Y – grofweg de jongeren geboren tussen 1985 en 2000 en de eerste generatie die van jongs af aan is opgegroeid in een ‘online wereld’ – stelt werkgeluk bijna op gelijke hoogte aan persoonlijk geluk. Die kiezen echt niet voor een toekomst waar regelgeving hun kansen op ontwikkeling dwarsboomt.”

Blijf ontwikkelen

Adfiz blijft lobbyen voor een vakbekwaamheidssysteem dat wél motiveert en opleiders en keurmerken uitdaagt vernieuwende programma’s aan te bieden. En een systeem waarin om de drie jaar herexamen doen een optie is, maar geen onontkoombare verplichting. Maar in de tussentijd moet de adviseur niet lijdzaam afwachten op wat komen gaat.

Wiertsema: “Ik zou iedere adviseur willen oproepen zichzelf eens een spiegel voor te houden en zich af te vragen of hij of zij zich nog voldoende ontwikkelt. Wacht niet af tot het stelsel op de schop gaat, maar ga nu voor die ene opleiding die voor jou echt het verschil kan maken. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je klant en voor de branche. Het is ook het meest krachtige signaal dat we met z’n allen richting wetgever kunnen afgeven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.