Verbod op winstuitkering zorgverzekeraars

0

De SP, CDA en PvdA willen een permanent verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars aan aandeelhouders of derden. Keert een zorgverzekeraar de winst toch uit, dan treedt een boetesysteem in werking. Het huidige tijdelijke verbod op winstuitkeringen vervalt in 2018.

De Kamerleden Leijten (SP), Bruins Slot (CDA) en Bouwmeester (PvdA) hebben hiertoe een gezamenlijke initiatiefwet ingediend. Volgens de drie partijen is het ongewenst dat maatschappelijke ingelegde gelden in de vorm van zorgpremies, terecht komen buiten de zorg. Winstuitkering door zorgverzekeraars houdt volgens hen het risico in zich dat aandeelhouders het financiële resultaat van de organisatie plaatsen boven het belang van een goed functionerend zorgstelsel.

Werknemers ook geen winstuitkering

Volgens het voorgestelde boetesysteem moet de overtredende zorgverzekeraar het uitgekeerde bedrag terugstorten en ook een bestuurlijke boete betalen. De hoogte van de bestuurlijke boete is gelijk aan de winst dat is uitgekeerd aan de aandeelhouders, leden of werknemers van de verzekeraar.

Eerder stemde de Kamer in met een voorstel van de SP om de winstuitkering te verbieden. De minister heeft dit daarop wettelijk voor twee jaar geregeld. Nu gaat de SP voor een permanent verbod.

De meeste zorgverzekeraars zijn een coöperatie zonder winstoogmerk. Dan nog is het de vraag of een permanent verbod zoals nu wordt voorgesteld, goed is voor de beoogde marktwerking.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.