VEH vraagt Ollongren lagere NHG-premie

0

Dat Vereniging Eigen Huis de premie die kopers betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te hoog vindt is geen geheim. Op basis van de gisteren gepubliceerde NHG-cijfers heeft VEH per brief bij minister Ollongren aangedrongen op een verlaging van de NHG-premie op korte termijn.

In het tweede kwartaal is het garantievermogen van het waarborgfonds toegenomen naar in totaal 1.175 mln euro. Daarmee is het garantievermogen in het eerste half jaar van 2018 met circa 71 mln euro toegenomen. Het garantievermogen van NHG is volgens VEH veel hoger dan nodig om toekomstige uitkeringen te kunnen doen.

Sterk vangnet

In de brief schrijft VEH andere dat het garantievermogen van de NHG stijgt, terwijl veel minder klanten aanspraak doen op het vangnet en het gemiddeld uitgekeerde bedrag sterk is afgenomen. “In haar kwartaalbericht zegt NHG zelf dat het fonds ook bij tegenslagen groot genoeg is om huiseigenaren te kunnen blijven helpen. Alle reden om de hoge NHG-premie nu snel te verlagen. Dat kan starters een steuntje in de rug geven.”

Premie verdrievoudigd

Bij de presentatie van het WEW-jaarverslag 2017 vroeg VEH ook al aandacht voor het explosief gestegen garantievermogen. Dat had geen verlaging van de NHG-premie tot gevolg. Juist de starter zou hier volgens Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, enorm mee geholpen zijn, stelde hij destijds. “Door de nieuwe financieringsregels is meefinancieren van de NHG-premie niet mogelijk. De premie van 1% over de afgesloten hypotheek moet de koper uit eigen middelen betalen. Dat maakt de NHG voor veel starters te duur. We horen regelmatig dat zij afzien van deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie. VEH wil dat de premie voor huizenkopers wordt verlaagd. In 2008 bedroeg de premie 0,45% en in 2006 0,28% van de hypotheeksom.”

NHG-directeur Arjen Gielen gaf eerder al aan dat de groei van het garantievermogen NHG juist in staat stelt om door te gaan op de ingeslagen weg om bij te dragen aan een structureel gezonde woningmarkt. “Enerzijds via de garantiestelling, om de financiële risico’s van een eigen koopwoning te beperken. Anderzijds om groepen die het moeilijk hebben op de woningmarkt toegang te geven tot een verantwoorde financiering van een eigen woning. Denk bijvoorbeeld aan flexwerkers, zzp’ers en senioren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.