VEH: ‘Kosten energielabel rijzen de pan uit’

0

Uit een quickscan van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het nieuwe energielabel veel duurder uitvalt dan verwacht. “De prijs voor een definitief label ligt rond de 275 euro. Dit is honderd euro meer dan demissionair minister Ollongren had aangegeven”, zegt VEH. Haar ministerie grijpt nu al in.

Voor Vereniging Eigen Huis (VEH) komt de uitkomst niet als een verrassing. Het waarschuwde al vaker dat dit de praktijk zou worden als het nieuwe label er nu al zou komen. “Demissionair minister Kasja Ollongren heeft het nieuwe energielabel te snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe. Ze kunnen later dan gepland het huis in de verkoop zetten, omdat er niet genoeg gekwalificeerde energieadviseurs zijn en moeten daar ook nog eens een hoog bedrag voor neerleggen. Ook zijn er bedrijven die niet transparant zijn over de prijs. Een slechte zaak”, zegt Maud Weide, Beleidsadviseur Verduurzaming VEH.

Op de website waarop consumenten op zoek moeten gaan naar een energieadviseur telde VEH 139 experts die ook woningen keuren. “Daarvan zijn er een aantal nog niet eens gekwalificeerd om daadwerkelijk een label aan een woning toe te kennen. Terwijl je deze wel nodig hebt voor de verkoop van je woning. Er ontstaat nu dus een vertraging in het verkoopproces en dat kan toch niet de bedoeling zijn.” Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) hebben in de afgelopen periode bijna 500 energieadviseurs hun vakbekwaamheid behaald.

Ministerie grijpt in

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) grijpt al binnen een maand na de invoering van het nieuwe label in met een aantal maatregelen. Weide: “De wachttijden zijn niet onopgemerkt gebleven bij het ministerie. Er worden nu meer energieadviseurs (online) opgeleid en de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of je woning een energie label heeft komt tijdelijk te vervallen. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden. We hopen dat deze maatregelen ervoor zorgen dat huiseigenaren tijdelijk geholpen zijn, maar we blijven het monitoren.”

Als gevolg van de corona pandemie zijn er adviseurs die niet al hun examens hebben kunnen afleggen, zegt het ministerie in een reactie op de problemen. “Daarom zijn er maatregelen genomen om dat op te vangen. Zo zetten we maximaal in op online thuisexaminering. De eerste online thuisexamens zijn succesvol afgenomen op 12 en 14 januari, en de volgende examens staan gepland op 2, 4 en 11 februari. Daarnaast is er een overgangsregeling, waardoor energieadviseurs die examenmodules voor de opname behaald hebben al wel de opname van de energieprestatie van gebouwen doen. Door deze maatregelen kunnen zo’n 200 energieadviseurs extra aan de slag. Daarnaast zijn er zo’n 800 mensen onderweg om hun vakbekwaamheid te behalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.