VBO: Woningmarkt meer integraal benaderen

0

VBO Makelaar roept het nieuw te vormen kabinet op om de woningmarkt meer integraal te gaan benaderen en deze niet als volledig hervormd te zien. “Deze integrale benadering voorkomt een hoop ellende voor de starter”, zegt VBO-directeur Hans van der Ploeg.

Met dit statement geeft Van der Ploeg zijn input voor zijn deelname aan het rondetafelgesprek ‘Starters op de Woningmarkt’, dat vanmiddag wordt gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer. Volgens Van der Ploeg hebben de verlaging van de loan-to-value, de versobering van de hypotheekrenteaftrek en het verplicht aflossen van een annuïtaire hypotheek de positie van de starter op de woningmarkt onder druk gezet. “Dit heeft de woningmarkt en daarmee de nieuwbouwmarkt geen goed gedaan. Deze problematiek verdiept, doordat een integrale benadering van woningmarkt, arbeidsmarkt en fiscaal beleid ontbreekt.”

Integrale benadering

Met name voor starters moet er nu snel financierbaar aanbod in zowel de koop- als huurmarkt komen, schrijft Van der Ploeg aan de Tweede Kamer. “Vererger de problematiek niet met een verdere LTV-verlaging na 2018. Kijk bovendien naar het effect op de woningmarkt van arbeidsmarktbeleid en fiscale maatregelen. Deze integrale benadering voorkomt een hoop ellende voor de starter. Er bestaat niet één oplossing om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren.”

Oplossingsrichtingen

Hij somt vervolgens enkele oplossingsrichtingen op die in een juist samenspel tot verbetering zouden kunnen leiden:

  • Systeemverantwoordelijkheid Rijksoverheid – lokale overheden laten vaak andere (financiële) belangen zwaarder wegen dan die van woningzoekenden. Het Rijk moet met name in de (nieuw)bouwfase landelijk bindende afspraken maken;
  • Nieuwbouw – meer en vooral flexibel, levensloopbestendig bouwen (eenpersoonshuishoudens moeten snel tot tweepersoonshuishoudens zijn om te vormen);
  • Particuliere huurmarkt prioriteit van woningmarktbeleid maken;
  • Fiscale maatregelen voor starters, zoals een landelijke starterslening of het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor deze groep.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.