Vaste contracten weer in de lift

0

Voor het eerst sinds het economisch herstel van de crisis zitten de vaste contracten weer echt in de lift. In het derde kwartaal van 2017 droegen vooral de vaste contracten bij aan de groei van de werkgelegenheid. Het aantal flexibele contracten bleef nagenoeg gelijk en het aantal zzp’ers daalde licht.

In het Dutch Economy Chart Book stelt het Economisch Bureau van ING vast dat deze ontwikkeling een breuk met het verleden is. De afgelopen jaren groeide de werkgelegenheid vooral door een toename van het aantal flexibele of tijdelijke contracten en zelfstandigen. Een verklaring hiervoor kan volgens ING-economen zijn dat de arbeidsmarkt nu echt krapper begint te worden. Het aantal werklozen per openstaande vacature is namelijk gedaald van 7 in 2013 naar 2 in 2017.

Woningmarkt

In het Dutch Economy Chart Book ook een opvallend feitje over de woningmarkt. Het bestaande aanbod van woningen is nog maar 4 keer zo groot als het aantal verkochte woningen per maand. Op het dieptepunt van de woningmarktcrisis in 2012 was dat nog 35 keer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.