Vaker aflosvrij deel zonder renteaftrek

0

Met alle renteverlagingen van de afgelopen tijd vond De Hypotheekshop het een goed moment om eens te kijken welke geldverstrekker op dit moment over de hele linie gemeten het scherpst is. Hiervoor zijn als basis de twee belangrijkste aflossingsvormen annuïteiten en aflossingsvrij genomen.

Bij de berekening is De Hypoteekshop ervan uitgegaan dat van alle nieuwe leningdelen in 2020 63% annuïtair van vorm is. Bij aflossingsvrij is dit 32%. Per aflossingsvorm is vervolgens gekeken naar de gemiddelde rentepositie (1 is daarbij het scherpst) op basis van vijf renteperioden (1, 5, 10, 20 en 30 jaar) en drie situaties (hypotheek met NHG, en hoogte hypotheek tot 60% én tot 100% van de woningwaarde zonder garantie).

Op peildatum 15 maart eindigen Vista, Argenta en Obvion in de top vijf bij zowel annuïteiten als aflossingsvrij. Het totaaloverzicht van De Hypotheekshop:

Hogere buffers bij aflosvrij

Bij de hypotheekketen zien ze niet alleen de huiseigenaren met oude fiscale rechten (van voor 2013), maar ook starters, doorstromers en verhogers in toenemende mate kiezen voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Door de lage rentestanden nemen ze het wegvallen van de renteaftrek voor lief. “De concurrentie op aflossingsvrij is echter zwaar voor verzekeraars en banken. Zij moeten hogere buffers aanhouden voor aflossingsvrije dan voor annuïtaire hypotheken. Dat is de reden dat regiepartijen, die geld van (buitenlandse) investeerders beleggen in hypotheken, beter scoren bij de aflossingsvrije hypotheken. En daardoor uiteindelijk ook in de eindrangschikking”, aldus De Hypotheekshop in een toelichting.

Klantsituatie bepalend

Met deze rangschikking wil De Hypotheekshop niet de prijscomponent promoten. “De situatie van elke consument staat op zich, waardoor er andere aanbieders als gunstiger naar voren kunnen komen. Prijs is natuurlijk van groot belang, maar de voorwaarden van zowel de hypotheek als van het acceptatiebeleid, en de kwaliteit van de dienstverlening zijn minstens zo belangrijk.”

Gouden Lotus Awards

Twee initiatieven waaraan De Hypotheekshop het afgelopen jaar heeft bijgedragen zijn genomineerd voor een Gouden Lotus Award in de categorie innovatie. Dat zijn de Arbeidsmarktscan (Nationale Hypotheek Garantie) en de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen (Dukers & Baelemans).

Er kan gestemd worden tot en met 12 mei 2020 via Advieskeuze.nl. De Gouden Lotus Awards worden uitgereikt op 19 mei tijdens het hypothekenevent HypoVak 2020 in NBC Nieuwegein. Om te borgen dat het alleen de adviseur is die de winnaars van de Gouden Lotus Awards bepaalt, brengen financieel advieskantoren in Nederland hun stem uit via de extranet-omgeving van het onafhankelijke platform Advieskeuze.nl. U kunt de vragen eenvoudig beantwoorden nadat u via deze link bent ingelogd. Iedere gebruiker van het extranet kan het onderzoek slechts eenmalig invullen en verzenden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.