Vakantiegeld niet altijd op aan vakantie

0

Sinds 2015 merkt het Nibud een lichte toename op in het gebruik van het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of achterstanden. In 2015 was dit 12% tegen 18% dit jaar. Toch wordt het vakantiegeld nog altijd het vaakst gebruikt waar het voor bedoeld is: het betalen van de vakantie.

Uit de Nibud Vakantiegeldenquête 2019 blijkt dat respondenten met een inkomen beneden modaal het vakantiegeld vaker dan bij andere inkomensgroepen gebruiken om schulden en betalingsachterstanden af te lossen en voor huishoudelijke uitgaven. Van de mensen met een inkomen beneden modaal gaat 52% niet met vakantie. Alleenstaanden blijven het vaakst thuis. Van de gezinnen gaat ruim een vijfde niet. Net als vorig jaar gebruikt 18% van de mensen het vakantiegeld voor een grote aankoop.

Respondenten die hun vakantiegeld sparen, doen dit vooral voor onverwachte uitgaven (46%). Mensen met een boven modaal inkomen, sparen vaker van hun vakantiegeld. Ook besteden de respondenten met een bovenmodaal inkomen hun vakantiegeld vaker aan de vakantie.

Wisselende inkomsten

Zzp’ers gaan niet minder vaak op vakantie dan gemiddeld. Zij betalen de vakantie vaker van de lopende rekening en minder vaak van spaargeld dan gemiddeld. Ondervraagde respondenten met wisselende inkomsten – denk hierbij aan uitzendkrachten, oproepkrachten, mensen met een eigen onderneming en zzp’ers – verdienen vaker beneden modaal en hebben vaker moeite met rondkomen dan respondenten met stabiele inkomsten. Ze gaan wel even vaak als respondenten met stabiele inkomsten op vakantie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.