‘Uitsluitingsclausules bij coronavirus onacceptabel’

1

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) vindt het onacceptabel dat enkele verzekeraars uitsluitingsclausules hebben opgenomen bij een (grote) uitbraak (epidemie), bijvoorbeeld zoals nu mogelijk aan de hand is bij het coronavirus zijn en dat het risico niet bij individuen gelegd mag worden.

VCP: “Individuele werkgevers en werknemers moeten goed kijken naar de dekking van risicoverzekeringen, zoals de ANW-hiaat en het partnerpensioen. Er zijn situaties als gevolg van het coronavirus waardoor de dekking mogelijk vervalt. Wij roepen iedereen op hier goed naar te kijken en dit bij twijfel te controleren bij de verzekeraar of het pensioenfonds. Dit geldt zeker ook wanneer het particuliere verzekeringen betreft. Werknemers die twijfelen of het wel veilig is om hun werk te doen en of hun dekking voor bijvoorbeeld hun nabestaandenpensioen of ANW-hiaat in het geding kan komen, moeten hierover in overleg gaan met hun werkgever.”

Zorgplicht serieus nemen

De Vakcentrale roept werkgevers op hun zorgplicht hierin zeer serieus te nemen en proactief voor het personeel na te gaan of alle risicoverzekeringen die voor de werknemers zijn afgesloten ook de beloofde en verwachte dekking bieden. De werkgever is immers verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek én het naleven van de afspraken die met het personeel zijn gemaakt rondom bijvoorbeeld een nabestaandenpensioen. Wanneer er beperkingen zijn op de dekking, dienen werknemers daarover te worden geïnformeerd. Dat betekent dan ook dat werknemers niet gevraagd kan worden om zich in omstandigheden te begeven die ertoe leiden dat er geen dekking meer is. Alternatief kan de werkgever zich garant stellen voor zaken waarin de verzekeraar het laat afweten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.