Beleggingshorizon beleggers is langer geworden

0

In juli bleef het beleggersvertrouwen met 69 punten onveranderd laag. Dat blijkt uit de maandelijkse ING BeleggersBarometer. Wel voorspellen beleggers een verbetering in hun eigen financiële situatie in de komende drie maanden.

Beleggers zijn onverminderd negatief over de algemene economische situatie in Nederland. Het oordeel van de beleggers over de eigen beleggingsportefeuille is in juli nog negatiever geworden ten opzichte van juni: 65% zag een waardedaling in juli ten opzichte van 57% in juni. In juli (40%) leden iets meer beleggers verlies dan in juni (36%). Het gemiddelde verlies was 9,9%, in juni was dit nog 8,8%. Een kwart maakte winst, dit was voornamelijk tussen de meer dan 0% en 4%.

Opvallend is dat beleggers verwachten dat de rente en corona een iets grotere rol gaan spelen op de beurs. De rente is met een impact van 14% in juni gestegen naar 17% in juli en corona is met 4% in juni gestegen naar 7% in juli. De ondervraagde beleggers verwachten dat de AEX in oktober op 650 punten zal staan. Deze stand is de laagste voorspelling van het afgelopen anderhalf jaar.

Beleggingshorizon langer geworden

Beleggers houden hun beleggingen in aandelen langer vast dan drie maanden geleden. De beleggingshorizon is langer geworden. Deze toont de bereidheid van beleggers om hun belegde geld vast te houden en niet aan iets anders te besteden. Meer mensen hebben in juli een beleggingshorizon van 5 tot 10 jaar (37% versus 29% in april), een beleggingshorizon van 1 tot 5 jaar komt minder vaak voor (17% versus 25%). Bijna twee derde van de beleggers omschrijft het risicoprofiel van de eigen beleggingsportefeuille als gemiddeld, 20% als offensief en 18% als defensief. Dit is gelijk aan de vorige maand. Ook nemen de meeste beleggers in juli (76%) evenveel beleggingsrisico als twee maanden geleden. Ruim de helft belegt zelf (56%) en 35% laat in beheer beleggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.