Thuiswerken breekt werknemer op

0

Het massale thuiswerken begint zijn tol te eisen. Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 1.200 leden.

Bij bijna de helft (46%) van deze thuiswerkende CNV-leden valt het thuiswerken in de donkere januarimaand zwaarder dan in de lente en zomer. Van de respondenten beschikt 45% thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek en 39% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin was het ziekteverzuim in 2020 al hoger dan ooit, maar als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record is zijn voorspelling. “Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.”

Ouders met jonge kinderen

Thuiswerkers met schoolgaande kinderen of kinderen op de opvang hebben het extra zwaar. 60% zegt te weinig tijd voor zichzelf te hebben. 26% geeft aan dat de werkgever geen rekening houdt met het feit dat er jonge kinderen thuis zijn. 1 op de 6 moet extra verlofdagen opnemen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Het CNV pleit daarom voor een calamiteitenfonds bij het kabinet. Van hieruit kunnen dan extra vrije dagen worden gefinancierd om ouders door deze periode heen te helpen.

Cao-onderhandelingen

Meer dan de helft (54%) van de respondenten maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Het CNV verwacht dan ook dat thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen zal terugkomen.

Bij meer dan een kwart (27%) van de CNV-respondenten die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 43% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.