CNV-onderzoek: bijna helft werkenden redt doorwerken tot pensioen niet

0

45% van de werkenden redt het niet om tot de pensioenleeftijd door te werken. Doorwerken tot het 70e levensjaar acht 66% onmogelijk. 57% is van mening dat ze een zwaar beroep hebben.

Dit blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder 2700 leden boven de 45 jaar. De vakbond roept werkgevers en kabinet op om snel tot een structurele regeling voor zwaar werk te komen. Vandaag zijn er acties op het Malieveld over deze regeling.

Financieel onmogelijk

62% van de respondenten geeft aan dat ze graag eerder willen stoppen, maar dat dit financieel niet mogelijk is. “Het is ongekend dat zo veel mensen moeten doorwerken, terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen. Veel van de respondenten zijn voor hun 20e jaar al begonnen met werken. Zij zijn simpelweg opgebrand. Het is voor het CNV volstrekt onacceptabel dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen moeten doorwerken tot ze erbij neervallen”, aldus voorzitter Piet Fortuin.

RVU loopt af

De huidige regeling voor zwaar werk, de RVU (Regeling Vervroegd Uittreden), loopt eind 2025 af. Er is nog geen nieuwe regeling. Gesprekken hierover met kabinet en werkgevers liepen op niets uit. 74% van de ondervraagden vindt dat er snel een nieuwe regeling moet komen om eerder stoppen in een zwaar beroep mogelijk te maken.

Handreiking

Fortuin: “De bouwvakker en verpleegkundige hebben geen boodschap aan politiek gedraal. Die nieuwe regeling moet er dus snel komen. Daarom voeren we actie. We roepen het kabinet en werkgevers op om snel om tafel te komen. Aan het CNV ligt het niet. Wij reiken andere partijen vandaag nog de hand toe en gaan graag constructief het gesprek aan. Dit kan geen dag langer wachten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.