Het telefoongebruik in het verkeer is ook in 2023 toegenomen, blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek dat Interpolis door SWOV laat uitvoeren. Het aandeel volwassen fietsers en automobilisten dat aangeeft dat hun mobielgebruik in het verkeer geen probleem is, verdubbelde zelfs ten opzichte van 2021.
Interpolis roept verkeersdeelnemers op bewuster aan het verkeer deel te nemen. Die oproep is nodig omdat uit het onderzoek – uitgevoerd door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) – blijkt dat 75% van de volwassenen aangeeft de mobiele telefoon tijdens deelname aan het verkeer te gebruiken. in 2017 was dit 66,1%. Het telefoongebruik onder jongeren blijft nagenoeg gelijk, maar is met 82,7% onverminderd hoog. Opvallend is ook dat we de telefoon steeds vaker gebruiken voor activiteiten als online vergaderen (17,8%), gamen (11,4%) en het maken van foto’s of video’s (24,9%).
Online vergaderen
Respondenten werd gevraagd of zij weleens deelnemen aan online vergaderingen in het verkeer. Van de volwassen respondenten geeft 17,8% aan weleens online vergaderingen bij te wonen. Uit eerder onderzoek van Interpolis in 2022 bleek dat 12% van de ondernemers en 5% van de werknemers in de auto deelneemt aan online overleg. Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis: “Tijdens corona zijn we massaal online gaan vergaderen, ook in de auto. Zoals het nu lijkt was dat niet iets kortdurend, maar is het een gewoonte geworden. En dat is zorgelijk, want deelnemen aan een vergadering gaat niet samen met veilig deelnemen aan het verkeer.”
Beginnende automobilisten
93% van de beginnende automobilisten (18-24 jaar) gebruikt hun telefoon weleens in de auto. Dat is het hoogste percentage onder de volwassenen. Automobilisten in deze leeftijdscategorie hebben volgens Interpolis sowieso al een hoger ongevalsrisico, onder andere doordat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn (SWOV, 2021). Ook zijn bepaalde vaardigheden als gevaarherkenning minder ontwikkeld. Voor de groep jongeren geldt dat het aandeel telefoongebruikers in de groep 15 tot en met 17 jaar het hoogst is.
‘Moet kunnen’
40,2% van de automobilisten en 39% van de fietsers vindt het eigen telefoongebruik geen probleem. Bij jongeren ligt dit percentage zelfs nog hoger: 46,4% van de jonge fietsers ziet geen problemen in telefoongebruik in het verkeer. Heino: “Dit heeft onder andere te maken met zelfoverschatting. Mensen weten wel dat het gebruik van je mobiel in het verkeer gevaarlijk is, maar doen het toch omdat ze denken dat zíj het zelf wel veilig kunnen doen. We weten uit onderzoek dat afleiding één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen is. De telefoon speelt hierin een grote rol. Met diverse campagnes en samenwerkingen met externe partijen willen we verkeersdeelnemers bewust maken van hun eigen gedrag en ze aanzetten tot veiliger gedrag.
De fietsers van vandaag zijn de automobilisten van morgen, en daarom is het van belang dat zij al op jonge leeftijd het juiste gedrag aanleren.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.