Techniek maakt vakantieganger ongerust

0

Vroeger trokken we de deur achter ons dicht en gingen onbezorgd op reis richting het zonnige zuiden. De buren zwaaiden je uit en hielden een oogje in het zeil. Nu schakelt nog maar twee derde van de Nederlanders de buren in. De rest begluurt het eigen huis vanaf de vakantiebestemming.

Met name Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar voelen zich geruster tijdens de vakantie door thuis een oogje in het zeil te houden met een camera. Dit blijkt uit het Onderzoek Vakantie en Veilig Wonen dat Interpolis door Motivaction liet uitvoeren tijdens de zomervakantie. Maar liefs de helft van de 1.002 respondenten vindt zorgen over thuis een goede reden om thuis te blijven.

Jongeren versus ouderen

Jongeren nemen minder beveiligingsmaatregelen dan ouderen tijdens de vakantie, maar staan meer open voor de nieuwe technologische mogelijkheden. Jongeren tot 25 jaar hebben dan ook meer vertrouwen in moderne beveiligingstechnieken (39%) dan Nederlanders boven de 55 jaar (24%).

Van de respondenten gebruikte slechts 11% afgelopen zomer een alarminstallatie. Toch heeft men over het algemeen wel veel vertrouwen in moderne beveiligingsmaatregelen. Zo heeft 45% vertrouwen in moderne technologieën en denkt 31% geruster op vakantie te kunnen gaan door op afstand via cameratechnologie het huis te kunnen zien. Andere veelgebruikte maatregelen zijn stilte op social media tijdens de vakantie en het gebruik van tijdklokken om de lampen te regelen.

Oorzaken

Dit maakt de vakantieganger ongerust tijdens de vakantie:

  1. Onwetendheid over wat er in huis gebeurt en het gebrek aan controle (60%)
  2. Verhalen in de media over wat er misgaat (26%)
  3. Een inbraakgolf in de buurt (22%)
  4. Persoonlijk snel ongerust zijn (14%)
  5. Het gevoel van het wonen in een onveilige buurt (10%)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.