Summer of Love zorgt voor babyboom in 2021

0

Na de minder fijne berichtgeving over de oversterfte, komt Independer vandaag met vrolijk nieuws. De zomer van 2020 is duidelijk een Summer of Love geworden, die dit jaar voor een heuse babyboom heeft gezorgd. Van januari tot en met oktober werden namelijk al 149.684 baby’s geboren.

Dit zijn er zo’n 7.800 meer dan tijdens de eerste 10 maanden van vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 5,5%. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de Nederlandse Zorgautoriteit. “Het is een opmerkelijke stijging”, zegt Bas Knopperts. Zorgexpert bij Independer. “In 2020 daalde het aantal geboortes juist vergeleken met 2019. Toen werden er zo’n 1.100 minder baby’s geboren dan het jaar ervoor.”

Friesland koploper

In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren zaten ze niet stil. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en werden in Limburg 7,3% meer baby’s geboren. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (+2,8%).

Plaatselijke pieken

In Noord-Beveland werden de eerste 10 maanden van het jaar al 53 baby’s geboren. Dit zijn er 26 (96,3%) meer dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ook in Bergen (Limburg) waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+58,1%), gevolgd door de gemeente Harlingen (+51,9%).

Op Vlieland was deze stijging niet te zien. Hier werden de eerste tien maanden van 2021 juist 40% minder kinderen geboren. Ook in Vaals (-28,8%) en in Cranendonck (-19,9%) vond (nog) geen babyboom plaats.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.