Struikelblokken bij AFM-Boetebesluit

0

Deze week gaf Harrie-Jan van Nunen een webinar over de AFM-leidraad ‘Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek’. Hierop kwamen verschillende aanvullende vragen binnen van kijkers. Een aantal daarvan, én de antwoorden van Van Nunen, willen we u niet onthouden.

Het webinar is gratis terug te kijken op de website van de Hypotheek Business Club.

Vraag: Hoe krijgt een hypotheekverstrekker het overzicht van de waardeontwikkeling van een aan de hypotheek verpande Spaarhypotheek-polis?

Antwoord: Dit zou moeten komen van de verzekeraar (is namelijk de enige die deze waarde kan opgeven!). Hier komt nog een complexiteit bij. Om het verlies te bepalen moet namelijk gerekend worden met de toekomstige inleg op de spaarpolis (= fictieve aflossing) en het rendement hierop.

Tja, hoe dit in de praktijk gaat uitpakken? Ik durft het niet te zeggen! Ik verwacht er nog wel veel problemen mee. Waarschijnlijk snap jij nu ook waarom.

Vraag: Kan je een hypotheekverstrekker vragen of hij de oorspronkelijke offerte en de bij het uitbrengen van de offerte geldende rentelijst kan aanleveren, en is hij deze verplicht die dan aan te leveren?

Antwoord: Vragen kan altijd. De meeste banken hebben deze in hun bezit. Zijn ze verplicht deze te overhandigen? Ik denk het niet. Wel geldt de verplichting dat de berekening inzichtelijk moet worden. Met dat argument zou je de oorspronkelijke offerte kunnen opvragen. Van alle hypotheken die via ons tot stand zijn gekomen, hebben wij de oorspronkelijke offerte nog.

Vraag: Wordt de opgebouwde waarde spaarpolis ook meegenomen? En waar wordt dan het boetevrije percentage over berekend?

Antwoord: Het boetevrije percentage wordt over het algemeen berekend over de hoofdsom (of soms het leningdeel). Het verlies wordt dan berekend over: Netto hypotheek (hoofdsom -/- opgebouwde spaarwaarde) -/- boetevrij deel EN daarnaast moet rekening worden gehouden met toekomstige contractuele inleg tijdens de resterende rentevaste periode + het rendement op de waarde en de toekomstige inleg (ik kan het helaas niet makkelijker uitleggen).

Vraag: Hoe gaan banken om met situaties waarbij een klant eerst een aflosvrije hypotheek omzet in een lineaire hypotheek en daarna vraagt de klant de boete op?

Antwoord: Dit onderwerp is aan bod gekomen. Als sprake is van misbruik denk ik dat aanbieders (terecht) er van uit gaan dat de hypotheek aflossingsvrij is. Zit er langere periode tussen, dan zal de bank denk ik uitgaan van een lineaire berekening. Maar dit is een verwachting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.