Starters raken niet meer onder water

0

Bij een beperkt herstel van de woningmarkt staat in 2020 nog ongeveer 12% van de woningen onder water. Bij een steviger herstel, met jaarlijkse prijsstijgingen van 4%, is dat nog maar zo’n 5%. Starters zullen zelfs bij een prijsdaling van 2% per jaar tot het jaar 2020 niet onder water raken.

Dat voorspellen docent/onderzoeker Frans Schilder en Johan Conijn, bijzonder hoogleraar Woningmarkt, in hun onderzoek ‘Restschulden: de crisis voorbij?’voor de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). De recente hervormingen op de woningmarkt zoals de verplichte aflossing en het terugbrengen van de loan-to-value, dragen volgens hen in belangrijke mate bij aan het beperken van problemen op de woningmarkt.

Doordat op nieuwe hypotheken wordt afgelost raken starters en doorstromers zelfs bij langdurige prijsdalingen niet meer onder water. De huidige woningmarkt lijkt daardoor beter bestand tegen nieuwe tegenvallers, concluderen de onderzoekers. Volgens hen zijn het alleen nog de woningeigenaren met een ‘oude hypotheek’, die bij dalende prijzen nog net iets dieper en wat vaker onder water raken. Hierbij aangenomen dat ze niet (extra)aflossen op de bestaande hypotheek.

Geen verdere verlaging loan-to-value

Een verdere verlaging van bijvoorbeeld de loan-to-value, zoals De Nederlandsche Bank wil, is volgens Conijn echter geen goed idee. “De discussie over een versnelling of verdieping van de huidige hervormingen op de woningmarkt heeft onvoldoende oog voor de consequenties op de korte termijn. Huishoudens hebben te weinig opties om verdere versobering van kredietverstrekking adequaat op te vangen.”

Voornamelijk jongere huishoudens

Uit het ASRE-onderzoek blijkt verder dat aan het profiel van de gemiddelde woningeigenaar met een potentiële restschuld de afgelopen jaren weinig tot niets veranderd is. Het gaat voornamelijk om jongere huishoudens, die een woning hebben gekocht tussen 2000 en 2008. Er bestaan volgens het onderzoek bij de restschuldproblematiek geen grote regionale verschillen. “Ondanks de grote verschillen in prijsontwikkeling en transacties op de Nederlandse woningmarkt, blijkt de restschuldproblematiek een landelijk fenomeen.”

Uit het onderzoek blijkt dat in 2014 ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland bij de verkoop van hun woning nog geconfronteerd zouden worden met een restschuld. Meer dan twee jaar later is dat aantal volgens de NVM geslonken tot om en nabij de 800.000 huishoudens.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.