Spaarrentes blijven dalen

0

Ondanks de lage rentetarieven van dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) blijven aanbieders de spaarrentes verlagen. Zo blijkt uit cijfers van MoneyView dat de gemiddelde rente in het derde kwartaal met 10% is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Daarmee komt het gemiddelde uit op 0,19%.

In het derde kwartaal vonden 17 rentewijzigingen plaats. Net als in de afgelopen vijf kwartalen gaat het ook nu weer uitsluitend om renteverlagingen. De hoogste rente is momenteel 0,55% voor de online variant van de DHB CombiSpaarrekening van DHB Bank. Bij dit product moet een opname echter 99 dagen van tevoren worden aangemeld. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden is de hoogste rente thans 0,35% voor LeasePlan Bank Flexibel Sparen.

De Europese Centrale Bank (ECB) is voornemens de huidige lage rentetarieven nog zeker tot na de zomer van 2019 te zullen handhaven. Aangezien de spaarrentetarieven voor een zeer belangrijk deel worden beïnvloed door de beleidsrentes die de ECB hanteert, is het tot die tijd dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de spaarrentes zullen gaan stijgen, voorspelt MoneyView.

Deposito’s

Het derde kwartaal wordt ook bij lange termijndeposito’s gekenmerkt door louter renteverlagingen. Het gemiddelde tarief bij deposito’s met looptijden van 1 en 5 jaar is afgenomen tot respectievelijk 0,46% en 0,87%. Het gemiddelde van een 10-jaars deposito is in het derde kwartaal gelijk gebleven op 1,11%. Het Portugese Banco BNI, in Nederland vertegenwoordigd door het online spaarplatform Savedo, vergoedt de hoogste rente bij zowel een looptijd 1 jaar (1,10%) als 5 jaar (1,81%). De hoogste rente (2,00%) bij een 10-jaars deposito wordt vergoedt door de Estse Bigbank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.