Piek rentestijging voorbij

0

Na een jaar waarin de spaarrentetarieven een enorme stijging hebben laten zien bij zowel de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) als lange termijndeposito’s (LTD’s), lijkt het er volgens MoneyView op dat sinds het begin van het nieuwe jaar de rentestijging weer afzwakt.

Bij de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen stagneert de rentelijn en is het totale aantal rentewijzigingen flink afgenomen in de eerste drie maanden van dit jaar. In tegenstelling tot DOS is het aantal wijzigingen bij lange termijndeposito’s wel aanzienlijk toegenomen in het eerste kwartaal. Hoewel het aantal wijzigingen is gestegen, is de gemiddelde rente bij LTD gedaald.

MoneyView: “Als wordt gekeken naar de hoeveelheid rentewijzigingen die bij DOS in het eerste kwartaal van 2024 zijn geregistreerd, dan valt op dat dit er ‘slechts’ 24 zijn. Een jaar eerder waren dit er nog ruim twee keer zo veel (54). Daarnaast valt op dat het in bijna tweederde van de gevallen renteverlagingen betreft. Het gemiddelde voor een DOS met een saldo van €10.000,- ligt momenteel net onder 2,50%. Dit gemiddelde ligt, vergeleken met een exact een jaar geleden, nog wel iets meer dan 1,4 procentpunten hoger.”

Lange termijndeposito’s

In tegenstelling tot DOS is bij lange termijndeposito’s (LTD) wel een stijging waargenomen in de hoeveelheid geregistreerde rentewijzigingen in Q1 van dit jaar. In de Spaarrente Barometer Q1 2024 schrijft MoneyView: “De afgelopen tien jaar zijn niet eerder zo veel rentewijzigingen geregistreerd als afgelopen kwartaal. In totaal betrof het 117 renteaanpassingen. Meer dan driekwart hiervan waren verlagingen. Diverse aanbieders wijzigden hun rente zelfs vijf keer of vaker in het eerste kwartaal. Triodos Bank spande de kroon met acht wijzigingen, waarbij het zowel verhogingen als verlagingen betrof.”

Sinds het einde van afgelopen jaar dalen bij de verschillende looptijden de gemiddelde rentetarieven. Het rentebeeld waarbij het gemiddelde rentetarief bij een 1-jaars deposito hoger ligt dan deposito’s met langere looptijden is volgens MoneyView nog steeds zichtbaar. De gemiddelden voor een deposito met een looptijd van 1, 5 of 10 jaar liggen 2,60% en 2,90%.

“Met een rente van 3,65% wordt de hoogste rente voor een 1-jaars deposito momenteel aangeboden door de Litouwse Fjord Bank en de Letse Rietumu Bank. Voor een looptijd van 5 jaar is de hoogste rente verkrijgbaar bij de Italiaanse CA Auto Bank (3,45%). De hoogste 10-jaars rente wordt vergoed door de Belgische CKV Spaarbank en de Estse Bigbank, namelijk 3,30%”, aldus MoneyView.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.