Solidariteit bij verzekeringen neemt toe

0

Verzekeraars zijn in hun premies niet meer onderscheid gaan maken tussen verschillende groepen mensen met verschillende risico’s.

Voor zover er premieverschillen toenemen, komt dat door scherpe onderlinge concurrentie tussen verzekeraars. Dit blijkt uit de zesde Solidariteitsmonitor van het Verbond van Verzekeraars. In 2022-2023 laat de monitor zien dat de spreiding tussen premies iets afneemt en neemt de solidariteit iets toe.

Overlijdensrisicoverzekeringen

De samenstelling van het panel met verzekeraars (waarvan de premies en afwijzingspercentages gemeten worden) wijzigt ieder jaar. Deze wijziging blijkt vooral te spelen bij overlijdensrisicoverzekeringen (ORV). Zo veroorzaakte het toevoegen van nieuw aanbod aan ORV aan het panel (met gunstige en ongunstige premies voor sommige maatmensen), een piek in de gemeten differentiatie in 2019-2020 bij de ORV. In 2022-2023 leidt de jaarlijkse wijziging in het panel weer tot een lagere differentiatie. Met andere woorden: de onderlinge concurrentie beïnvloedt de premie meer dan een verandering in datagebruik.

Jongere en oudere automobilisten

In de jongste monitor is dit keer ook gekeken naar premieverschillen tussen jonge en oudere automobilisten. Ten opzichte van 2017 is de verzekerbaarheid van jongeren en ouderen sterk toegenomen (meer aanbieders doen een aanbod). Jongeren betalen vaak wel een hogere premie dan ouderen en ouderen worden vaker afgewezen dan jongeren. Maar dit afwijzingspercentage is sinds 2017 dus flink gedaald. Zo is de solidariteit binnen deze twee groepen gegroeid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.