SER: combi individueel en collectief interessant

0

De SER heeft voor het toekomstige pensioenstelsel de variant ‘persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling’ uitgewerkt en vindt deze nog steeds interessant. Met deze – technische – verkenning geeft de SER geen richting maar slechts voeding aan de dialoog over het nieuwe stelsel.

De onderzochte variant behoudt volgens de SER de sterke punten van het huidige stelsel, zoals collectiviteit en gezamenlijk delen van risico’s. “Maar dat gebeurt dan wel binnen een pensioencontract op basis van persoonlijk pensioenvermogen. Hierin is het voor deelnemers transparant hoeveel pensioen zij hebben opgebouwd. Tevens is er meer mogelijkheid voor maatwerk, zonder dat de collectiviteit wordt losgelaten.”

Stabieler pensioen voor ouderen

Voor het delen van het risico voor een verdere toename van de levensverwachting (‘macro-langlevenrisico’) zijn twee opties uitgewerkt in het rapport. Het delen van dit macro-langlevenrisico zorgt volgens de SER voor een stabieler pensioen voor ouderen. Door maatwerk kan het beleggingsbeleid wel beter aansluiten bij de leeftijd van de deelnemer.

Verbond van Verzekeraars

Volgens het Verbond van Verzekeraars sluiten niet alle door de SER vergeleken varianten in de ‘verdiepingsstudie’ even goed aan op de maatschappelijke ontwikkelingen. Varianten waarbij persoonlijk pensioenvermogen wordt opgebouwd bij behoud van solidariteit met andere deelnemers – maar zonder collectieve buffers – sluiten volgens algemeen directeur Richard Weurding beter aan bij de huidige en toekomstige ontwikkelingen.

Die varianten leiden volgens hem wel tot heldere aanspraken en zijn makkelijker mee te nemen bij verandering van werkgever. Tevens bieden deze varianten mogelijkheden voor collectieve risicodeling (langleven, nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheid).

Dialoog voortzetten

De jongste SER-analyse is een vervolg op het SER-advies over de toekomst van het pensioenstelsel. Hierin werden vorig jaar vier varianten om het huidige pensioenstelsel verder te ontwikkelen en te versterken onderzocht. De SER stelde toen vast dat de variant ‘persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling’ een interessante, maar nog onbekende variant kan zijn voor de toekomst. Nu deze verkenning is uitgevoerd, inclusief een verkenning van de transitie naar een nieuw stelsel, kan de dialoog dus weer worden voortgezet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.