Schadelast weerextremen kan richting half miljard gaan

0

Het gemiddelde bedrag dat verzekeraars sinds 2007 jaarlijks uitkeren aan weergerelateerde schade aan gebouwen en auto’s bedraagt 277 miljoen euro. “Als wij niets doen, dan kan dit bedrag toenemen met meer dan 250 miljoen”, waarschuwt Verbondsdirecteur Richard Weurding.

Dit cijfer komt uit de Klimaatmonitor die het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars vanmiddag heeft gelanceerd tijdens een webinar. De Klimaatmonitor koppelt weersextremen als storm, hagel, neerslag en vorst aan de totale schade aan huizen, bedrijfspanden en voertuigen. Ook de lage waterstanden en natuurbranden komen aan bod.

Noord-Brabant en Zuid-Holland koplopers

In de Klimaatmonitor is onder meer een kaart van Nederland opgenomen die weergeeft welke provincies het zwaarst worden getroffen door bliksem, hagel, neerslag, storm en vorst. De schade door storm, die bijna de helft van alle weergerelateerde schade veroorzaakt, is vooral groot in de kustgebieden met dichte bebouwing. Denk bijvoorbeeld aan de randstad.

Gemiddeld genomen is Noord-Brabant de provincie met de meeste weergerelateerde schade, gevolgd door Zuid-Holland. Vooral eenmalige weersextremen als een extreme hagelbui veroorzaken veel schade en zijn daardoor volgens het Verbond van grote invloed op het jaartotaal.

Productontwikkeling en preventie

Doel van de monitor is om verzekeraars te helpen bij het beter inschatten van de risico’s op schade voor hun klanten. Verder helpt het bij de productontwikkeling of bij het geven van preventie-adviezen en accurate waarschuwingen aan klanten om de oplopende schadelast af te zwakken. “Met onze Klimaatmonitor kunnen wij laten zien hoe groot de impact is van weersextremen op consumenten, ondernemers en verzekeraars. Een extreme weersgebeurtenis beïnvloedt immers niet alleen je gevoel van veiligheid, maar brengt ook veel zorgen met zich mee door de schade die het veroorzaakt,” aldus Weurding.

Het Verbond van Verzekeraars wil met de Klimaatmonitor ook het debat over de kosten van klimaatverandering in een breder perspectief plaatsen. Weurding: “Niets doen kost nog veel meer geld. Het onderhoud van de BV Nederland vraagt om een gerichte investering waardoor Nederland zich nu, maar zeker in de toekomst staande houdt.”

Uitbreiding schadesoorten

In de eerste editie van de monitor is gebruik gemaakt van goed vergelijkbare schadecijfers: gebouwen en auto’s. Maar ook verzekerde omzetschade, agrarische schade en schade veroorzaakt door verminderd transport over de grote rivieren als gevolg van lage waterstanden, kunnen behoorlijke schadeposten zijn. Daarnaast is er nog de onverzekerde schade, onder meer door een versterkte bodemdaling, overstroming van de grote rivieren, of schade aan natuur. Weurding: “Het Data Analytics Centre van het Verbond zal deze schadesoorten in de komende jaren een plek geven in de Klimaatmonitor, omdat harde cijfers het meest tot de verbeelding spreken. Het DAC gebruikt daarvoor ook openbare data en inzichten van andere partijen, zoals het KNMI, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), Centraal Bureau Statistiek (CBS),  Rijkswaterstaat en Wageningen University & Research.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.