‘Samen Versnellen’ moet boost aan circulair bouwen geven

0

Het Rijk heeft een forse ambitie: Nederland Circulair in 2050. Dat geldt ook voor de bouwsector. Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, hebben overheden en bedrijven het convenant-programma ‘Samen Versnellen’ ontwikkeld.

Opdrachtgevers, opdrachtnemers en wetenschappers maken werk van het convenant-programma: Samen Versnellen. De bouw is een belangrijke sector in de Nederlandse economie. De sector is goed voor een jaarlijkse productie van 60 miljard euro (bijna 7% van het BNP) en ongeveer 5% van de totale werkgelegenheid.

Toolbox voor circulair werken

Binnen de bouwsector hebben bedrijven en overheden tal van projecten ontwikkeld om de transitie naar een circulaire economie in de bouw aan te jagen. Volgens Rijksvastgoedbedrijf, gemeenten (waaronder Amsterdam en Rotterdam) en bouwbedrijven (waaronder VolkerWessels en BAM) is het nu tijd geworden om te versnellen naar de fase van normalisering van de circulaire bouweconomie. Mede gefaciliteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken gaan deze koplopers de komende drie jaar in hun eigen bouwpraktijk leren wat circulariteit betekent, zowel inhoudelijk als qua implementatie. De 70 projecten die zij met een circulaire ambitie uit gaan voeren, worden ge-audit door een pool van adviseurs en eigen projectleiders. Wetenschappelijke kennispartijen, verenigd onder ACCEZ, voeren de redactie op alle rapportages, vullen daarmee een operationele toolbox en werken toe naar nationale werkafspraken. In drie jaar tijd moet de toolbox elke partij in de bouwsector in staat stellen om circulair te werken.

De MRA-regio (Metropoolregio Amsterdam) is de eerste die alle bouwpartijen uit de regio oproept zich aan te sluiten. De audits worden in de regio door het Bouwprogramma MRA uitgevoerd. Tevens wordt nu al in de te sluiten Woondeal met het Ministerie van Binnenlandse Zaken verwezen naar de toolbox. Als straks in de MRA-regio gebouwd wordt, gebeurt dat circulair.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar