Rijke oudere zit starter in de weg

0

De Hypotheekshop merkte in april al een fors toenemende vraag naar beleggingspanden op en DNB stelde een maand later dat in 2016 bij 17% van de woningaankopen contant werd afgerekend. Het Kadaster deed vervolgens onderzoek naar de mensen achter deze hypotheekloze aankopen.

In 2016 kochten particulieren in totaal voor 8,6 miljard euro aan woningen zonder dat daarbij een hypotheek werd afgesloten. Dat is 16% van de totale omzet op de particuliere woningmarkt. Het betreft hier vooral appartementen. Maar ook vrijstaande woningen werden relatief vaak (15%) hypotheekloos aangekocht.

Kopers tot 30 jaar sluiten bij 6% van de aankopen geen hypotheek af, bij 70 jaar en ouder werd bij bijna de helft (47%) van de aankopen geen hypotheek afgesloten.

Wie zijn deze kopers?

Bij vier van de vijf hypotheekloze aankopen was de koper een doorstromer of een eigenaar van meerdere woningen. Bij één op de acht woningen die door een doorstromer is gekocht werd er geen hypotheek afgesloten. Eigenaren van meerdere woningen kopen het vaakst hypotheekloos, bij meer dan de helft (61%) van de aankopen sloten zij geen hypotheek af. Ook kopers met een buitenlands adres sloten bij meer dan de helft (58%) van de aankopen geen hypotheek af.

Koopstarters kopen niet vaak een woning zonder daarbij een hypotheek af te sluiten, in 2016 gebeurde dit bij 6% van de aankopen. Dit aandeel daalde de afgelopen jaren. In 2013 werd nog bij 9% van de aankopen van een koopstarter geen hypotheek afgesloten.

Studentensteden

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd bij ongeveer één op de vier aankopen geen hypotheek afgesloten. In Utrecht lag het aandeel iets lager, hier was één op de vijf aankopen hypotheekloos. In de studentensteden Delft, Groningen en Maastricht is het aandeel ook hoog (rond de 30%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.