Registratie verkeersongevallen

0

De Stichting Processen Verbaal (Stichting PV) gaat kenmerkenmeldingen-plus uitgeven. Deze rapportages van verkeersongevallen helpen verzekeraars bij de afhandeling van schades na een ongeval, onder meer bij het vaststellen van de toedracht.

De politie maakt sinds januari 2010 geen politierapporten of registratiesets meer bij verkeersongevallen. Alleen bij grote ongevallen wordt door de politie nog een proces-verbaal opgemaakt. Het ontbreken van de registratiesets leidde in veel gevallen tot problemen bij de afhandeling van schade bij verkeersongevallen.

Sinds augustus 2013 maakt de politie een zogeheten kenmerkenmeldingen-plus als zij aanwezig is bij een aanrijding. Dat is bij 25% tot 30% van de aanrijdingen het geval. In de kenmerkenmelding plus staat een beschrijving van de toedracht, de locatie en de betrokken personen en voertuigen. Ook wordt aangegeven of sprake is van gebruik van alcohol of verdovende middelen.

De Stichting PV kreeg steeds vaker de vraag van belanghebbenden, zoals verzekeraars, of zij het document konden ontvangen. Het geeft immers nuttige basisinformatie over het ongeval die gebruikt kan worden voor de afhandeling van schade.

Na een opstartperiode is de Stichting PV nu begonnen met het uitleveren van kenmerkenmeldingen-plus. De ervaringen van gebruikers zijn positief. Voor verdere verbeteringen in het opmaken van rapportages wordt overleg gevoerd met de politie.

Het aanvragen verloopt op dezelfde manier als het aanvragen van een proces-verbaal. Particulieren kunnen dat doen via het webformulier op de website van de Stichting PV. Een kenmerkenmelding-plus komt binnen een paar dagen na een aanrijding beschikbaar. Bij een proces-verbaal duurt dat langer omdat meestal aanvullend onderzoek nodig is

In totaal komen er nu zo’n 80.000 extra rapportages beschikbaar naast de 12.000 processen-verbaal die al beschikbaar waren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.