Regionale hypotheekrentetarieven, gaan we het meemaken?

0

Eén ding weten we zeker. De maatregelen in het kader van klimaatverandering zullen alle facetten van de samenleving raken. Maar, ook hypotheken? Jelle Elderkamp, Head of Risk Management & Controlling van Lloyds Bank is stellig in zijn antwoord: “Ja, de invloed van het klimaat zal binnen het hele woondomein steeds sterker worden en elke adviseur en consument krijgt ermee te maken.”

‘Bang om beton onder water tegen het risico van brand te verzekeren’. Zo wordt de houding van de riskmanager binnen de branche wel eens omschreven. Jelle Elderkamp geeft binnen Lloyds Bank dagelijks leiding aan een team van risk professionals dat zich bezighoudt met financieel risicomanagement en het bouwen van risicomodellen. Elderkamp: “Riskmanagement is het vinden van de balans tussen een gezond risicoprofiel en een goede winstgevendheid met een focus op de lange termijn. Het is permanent zoeken naar evenwicht tussen wat de commercie vraagt, wat er gebeurt in de markt en wat aandeelhouders en toezichthouders verantwoord vinden.”

Klimaat is een groeiende risicofactor

De ontwikkelingen rondom het klimaat vragen volgens Elderkamp ook van een hypotheekverstrekker steeds meer aandacht. “Ik ben er zeker van dat binnen afzienbare tijd elke hypotheekadviseur en elke consument hiermee te maken krijgt. Neem bijvoorbeeld de reeks droge zomers die we hebben gehad. Deze zomers hebben mede geleid tot een daling van het waterpeil in delen van Nederland. Daar waar oudere woningen, zoals in Amsterdam, vooral op houten palen zijn gebouwd, betekent dit dat het risico van paalrot toeneemt. Herstel vraagt per woning van de eigenaar grote investeringen. Het onderpand dat jij als geldverstrekker hebt, is mogelijk minder solide dan toen de lening werd verstrekt.”

Niet onlogisch

Ook het risico van overstromingen is er een om goed te blijven monitoren. Zeker waar schade voor bepaalde soorten overstromingen niet verzekerbaar is, kan verandering van het klimaat volgens Elderkamp leiden tot een hoger risico voor de klant en voor de bank. “Hogere risico’s leggen een groter beslag op het kapitaal bij de geldverstrekker, dat zich op termijn kan vertalen naar hogere risico-opslagen. Hiervan is nu nog geen sprake. Maar bij autoverzekeringen vinden wij het heel normaal dat dezelfde auto in de ene regio een ander verzekeringstarief kent dan in de andere regio. Het risico van overstroming is niet in alle regio’s gelijk. Of dit betekent dat we ooit ook voor hypotheekrente regionale tarieven gaan hanteren, weet ik niet. Helemaal onlogisch zou dat niet zijn wanneer de klimaatrisico’s per regio meer uit elkaar gaan lopen.”

Lees hier het hele interview met Jelle Elderkamp dat onlangs eerder gepubliceerd in de november-editie van InFinance eMagazine

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.