Recycling moet verzekerbaar blijven

0

Het stellen van financiële zekerheid, strengere kwaliteitseisen, inzet op preventie, scherper toezicht en handhaving. Dat zijn in het kort de belangrijkste maatregelen die ervoor moeten zorgen dat recycling ook in Nederland veilig kan bijdragen aan de circulaire economie.

De maatregelen zijn te vinden in de antwoorden die staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) onlangs gaf op Kamervragen. Afgelopen zomer heeft het Verbond van Verzekeraars meegewerkt aan een onderzoek van Investico over de risico’s en verzekerbaarheid van recycling. Het nieuwsbericht daarover was voor Suzanne Kröger van GroenLinks aanleiding om Kamervragen te stellen.

Snelle implementatie

Verzekeraars vragen op hun beurt al veel langer aandacht voor de risico’s en de misstanden in (delen van) de recyclingmarkt. Ze onderschrijven de antwoorden van de staatssecretaris en dringen aan tot een snelle implementatie van de noodzakelijke maatregelen. Zo wil Van Veldhoven bij de vergunningverlening financiële zekerheid stellen ter hoogte van de maximale opruimkosten van het aanwezige afval. Dit zal ook worden opgenomen in de Omgevingswet die in 2022 van kracht wordt.

Onverzekerbaarheid?

Daarnaast antwoordt zij, in lijn met de aanbevelingen van verzekeraars: “De toenemende onverzekerbaarheid van afvalverwerkers heeft te maken met het gestegen aantal branden en de aangescherpte kapitaalvereisten. Indien risico’s toenemen en de schade-uitkeringen daardoor steeds hoger worden, zullen de premies stijgen en uiteindelijk onbetaalbaar worden dan wel zullen die risico’s niet meer verzekerbaar zijn. Deze onverzekerbaarheid is dus mede het gevolg van acceptatiebeleid van verzekeraars, zoals dat is ingericht conform het EU-recht. Om dergelijke risico’s weer verzekerbaar te maken, is een goed preventiebeleid door de afvalbedrijven noodzakelijk om de risico’s weer op een acceptabel niveau te krijgen. Een soortgelijke situatie heeft zich in het verleden ook voorgedaan bij chemische bedrijven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Martijn Develing

Martijn Develing is (internet)redacteur bij InFinance.