Rabobank belooft beterschap bij verpanding

0

De Rabobank zal de waarde van spaarhypotheken en bankspaarhypotheken voortaan meteen verrekenen met de openstaande hypotheekschuld. Die belofte deed Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten, gisteren in de uitzending van Tros Radar.

De uitzending draaide om een klant van Moneywise. Die kreeg het geld van de verpande bankspaarrekening bij de Rabobank niet vrij op het moment dat zijn huis met een hypotheek van de Rabobank verkocht werd. Moneywise pleit al langer voor heldere afspraken tussen banken en verzekeraars om het vrijkomen van verpande polissen te vereenvoudigen en te bespoedigen.

Stop met gijzelen

Een dag na de uitzending schrijft Moneywise directeur Jeroen Wolfsen in zijn blog: “Niet iedere bank maakt zich schuldig aan het ‘gijzelen van de verpande spaarpot’. Ongeveer de helft van de banken werkt wel mee aan het verrekenen van de waarde met de hypotheekschuld. De Rabobank heeft nu beterschap beloofd en gaat meewerken aan het verrekenen van de waarde met de schuld. Hopelijk is dit een eerste aanzet voor alle andere banken die het geld op verpande polissen onnodig vast blijven houden en niet verrekenen op het moment dat de hypotheek afgelost wordt. Zeker bij de zogenaamde interne polissen, waarbij bank en spaarpot onder dezelfde vlag vallen is het meer een kwestie van niet willen dan niet kunnen.

Oplossing voor externe polissen

Bij de ‘externe polissen’ – waarbij de lening bij een andere verzekeraar loopt dan de bank waar de lening loopt – ligt het lastiger. Maar zeker niet onmogelijk schrijft Wolfsen. “Een van de lastige punten daarin is dat de bank geen zekerheid heeft over de waarde op passeerdatum. Maar door bijvoorbeeld rekening te houden met een percentage van de aanwezige waarde kun je veel bereiken. Een polis die een waarde heeft van bijvoorbeeld 50.000 euro kan dan voor 90% worden meegenomen. Op die manier krijgt de klant bij het aflossen van de lening 45.000 euro vrij en hoeft hij maar 5.000 euro eigen geld mee te nemen in plaats van 50.000 euro.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.