Qredits voor sociale ondernemers

0

Voor startende of groeiende ondernemers met een sociale of maatschappelijke doelstelling introduceert Qredits een nieuwe kredietvorm. Dankzij het Europees garantieprogramma EaSi Social Enterprise kan het alternatieve leenplatform het krediet tegen een rente van 5,75% aanbieden aan sociale ondernemers.

Qredits helpt startende en bestaande ondernemers bij het starten van of investeren in hun bedrijf, door het aanbieden van ondernemerstools, coaching én het verstrekken van (micro) bedrijfskredieten tot 250.000 euro. De stichting zonder winstoogmerk is na de commerciële banken de grootste kredietverstrekker voor het MKB in Nederland.

De Qredits-kredietvorm voor sociale ondernemers is er voor ondernemers voor wie winst niet de belangrijkste pijler is, maar zijn onderneming in dienst stelt van een sociaal doel. De criteria voor de speciale kredietvorm zien er in grote lijnen als volgt uit:

  • Het betreft geen eenmalig evenement.
  • Het hoofddoel van de onderneming is het creëren van een sociaal effect waarmee de ondernemer een sociaal, maatschappelijk probleem of milieuprobleem op kan lossen. Er zijn concrete en meetbare sociale doelen geformuleerd
  • De winst uit de onderneming wordt voornamelijk geherinvesteerd om de sociale doelstelling te behalen.
  • Jaarlijks werkt de ondernemer mee aan een onderzoek waarin de behaalde sociale resultaten worden gedeeld met Qredits.

Maatschappelijke impact

De kredietvorm voor sociale ondernemers ligt in het verlengde van de huidige koers van Qredits, zegt CEO Elwin Groenevelt: “Als kredietverstrekker hebben wij een grote impact op de levens van de 17.500 ondernemers die we hebben gefinancierd. En daarmee ook op de maatschappij. De ondernemers dragen bij aan de werkgelegenheid, lagere overheidsuitkeringen én economische groei in Nederland. Het was onze grote wens om sociale ondernemers extra kansen en ruggensteun te geven bij hun sociaal doel. Dat past bij onze missie van sociale kredietverstrekker en versterkt onze impact.”

Microkredieten

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft Qredits al voor een totaalbedrag van 72 miljoen euro aan zakelijke kredieten verstrekt aan meer dan 3.200 startende en bestaande ondernemers. Een groei van 23% ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2018. Het aantal verstrekte Microkredieten (maximaal 50.000 euro) stijgt met 33% naar 2.042. Qredits verstrekt kredieten in vrijwel elke branche in het MKB. De meeste kredieten worden verstrekt in de branches ‘Detailhandel’, ‘Zakelijke dienstverlening’, Bouw’, ‘Zorg en verzorging’ en ‘Horeca’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.