Provisieverbod leidt tot lagere kosten hypotheekadvies

0

De Hypotheekshop verwacht dat het afsluiten van een hypotheek, door de invoering van het provisieverbod, vanaf dit jaar flink goedkoper wordt. Doordat provisie niet meer in de rente wordt verwerkt valt deze voor consumenten lager uit. Ook de marktwerking heeft een drukkend effect op de advieskosten.

Ron Bavelaar, algemeen directeur van De Hypotheekshop: “Het afschaffen van provisies heeft er toe geleid dat banken de rentetarieven naar beneden hebben bijgesteld, doordat de provisie eruit is gehaald. Dit levert een aanzienlijk voordeel op voor de consument; wat kan oplopen tot soms tot wel honderden euro’s. Daarnaast verwachten wij ook dat de prijs van advies door de marktwerking zal dalen. Consumenten kijken kritischer naar de werkzaamheden van de adviseur en betalen niet meer klakkeloos de ‘gratis’ advieskosten. Staar je echter niet blind op de hoogte van de advieskosten, maar kies voor kwalitatief, onafhankelijk advies. Dat kan een hoop geld schelen.” 

Het verbod op provisie betekent voor de consument een verandering in het adviestraject. Consumentenprogramma Kassa besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan deze veranderingen en schetste wat de gevolgen hiervan zijn voor huizenkopers, ook De Hypotheekshop was hierbij te gast. De belangrijkste conclusies uit de aflevering van Kassa zijn:

  1. Het provisieverbod is in het voordeel van de consument; hij ziet nu precies hoeveel hij betaalt voor een hypotheek(advies).
  2. De prijzen voor een advies lopen sterk uiteen, de kwaliteit echter ook.
  3. Zowel Kassa als de AFM beamen dat een goed advies door de complexiteit van het product noodzakelijk is en blijft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.