‘Problemen door renteverhogingen én –verlagingen’

0

“Dit jaar slaan renteverlagingen tot nog toe de klok: het is half februari en de eerste pure renteverhoging moet nog komen”, schrijft De Hypotheekshop. “Afgelopen week waren er echter vier geldverstrekkers die naast verlagingen ook een aantal verhogingen doorvoerden. Het is opvallend dat in drie van de vier gevallen alleen de NHG-tarieven werden aangepast. Mogelijk dat de aandacht (en de schaarse middelen) bij aanbieders verschuift naar andere tariefklassen nu NHG-maand januari voorbij is. Het totaalgemiddelde daalde vorige week niet verder en bleef staan op 1,55%.”

Naast de verhogingen van de NHG-rentes viel De Hypotheekshop nog iets op: “Er werden fouten gemaakt bij het communiceren daarvan. Ze werden laat aangekondigd en in de mails werd niet duidelijk aangegeven of het om verlagingen of verhogingen ging en welke tarieven het betrof. Een aantal maanden terug hebben we ook al aandacht gevraagd voor het belang van goede rentecommunicatie. Investeerders moeten zich realiseren dat het missen van een renteverhoging vervelende consequenties kan hebben voor adviseurs en hun klanten. Door de grote concurrentie is het de nieuwste trend om rentewijzigingen steeds later op de dag bekend te maken, waardoor aanbieders van rentetools en adviessoftware deze niet altijd meer tijdig kunnen verwerken. Het verzoek aan geldverstrekkers is daarom om renteaanpassingen voor 14 uur door te geven en daarbij duidelijk te communiceren wat er verandert. Houd daarbij ondanks de krappe marges een redelijke termijn aan, voor het ingaan van verhogingen, bijvoorbeeld na het einde van de eerstvolgende werkdag.”

Voorkom onnodige ongelukken

De renteperiode die de laatste jaren het hardst is gedaald, is 30 jaar vast: sommige rentetarieven daalden volgens de hypotheekketen gemiddeld ruim anderhalf procentpunt sinds 2016. “Inmiddels zijn de scherpste 30-jaars tarieven zelfs onder de 1,51% gezakt en dat leidt momenteel gek genoeg regelmatig tot problemen met betrekking tot een van de meest gestelde vragen van consumenten aan adviseurs: ‘Hoeveel kan ik lenen met mijn inkomen?’ Door de wijze waarop de Nibud-tabellen zijn opgezet (met meerdere rentekolommen), kan de vreemde situatie zich voordoen dat een lagere rente zorgt voor een lagere leencapaciteit. Dit omdat door een nieuwe renteverlaging opeens een andere rentekolom met bijbehorende woonquote van toepassing wordt. Vervelend en onbegrijpelijk voor consumenten die bezig zijn met de aankoop van een huis en door een renteverlaging plotseling 20.000 euro minder kunnen lenen dan eerder mogelijk was.”

Taak voor de wetgever

Het Nibud ziet, volgens De Hypotheekshop, het afgeven van nog veel gedetailleerdere percentages (meer rentekolommen en inkomensrijen) als een van de opties om de gevolgen van overgang van de ene naar de andere rentekolom te verzachten. “Wellicht is het eenvoudiger om bij verdere renteverlagingen vast te houden aan de woonquote op basis waarvan het renteaanbod is uitgebracht. Zeker in de huidige krappe en oververhitte woningmarkt is het zaak om dit soort (onnodige) risico’s zoveel mogelijk te voorkomen. We zien hier een taak voor de wetgever.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.