Private-lease-auto drukt zwaar op hoogte hypotheek

1

De meeste consumenten weten dat een telefoonabonnement van invloed kan zijn op de leencapaciteit voor een hypotheek. Dat ditzelfde geldt voor private (auto) lease is evenwel veel minder bekend. Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

“Huizenkopers melden een dergelijke leaseovereenkomst daarom nog wel eens in een laat stadium. Hoewel er geen harde cijfers voorhanden zijn, merken adviseurs een toename van klanten met een leasecontract. Sommigen geven aan dat dit inmiddels bij 1 op de 6 consumenten speelt, met name bij doorstromers. Onbegrip en teleurstelling is vaak het gevolg als blijkt dat de leencapaciteit fors te leiden heeft van de aangegane autolease, en zelfs aanschaf van een woning in de weg staat”, aldus de hypotheekketen.

Minder lenen

De Hypotheekshop geeft een voorbeeld: “Consument betaalt gedurende 36 maanden 250 euro per maand voor de private-lease-auto. Bij een inkomen van 40.000 euro en een rente van 2%, kan er in deze situatie 31.000 euro minder worden geleend voor een hypotheek (144.000 euro i.p.v. 175.000 euro). Als (grove) vuistregel geldt dat private lease de leencapaciteit op basis van het inkomen verlaagt met één of tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de auto. Dit is wel afhankelijk van de duur van het contract en het afgesproken aantal kilometers per jaar.”

Voortijdig beëindigen

“In de praktijk moet soms noodgedwongen worden besloten tot het voortijdig beëindigen van het lopende leasecontract. Net als bij het openbreken van een hypotheek (oversluiten), brengen aanbieders dan een vergoeding in rekening in verband met gederfde inkomsten. De hoogte van deze opzegvergoeding is onder meer afhankelijk van de resterende looptijd en het type auto, en bedraagt al gauw 1000 euro of een veelvoud daarvan. Het zou daarom een goede ontwikkeling zijn als de voorlichting bij het aangaan van een leasecontract aandacht heeft voor de gevolgen voor het aangaan van toekomstige financieringen. Omdat de leasemaatschappij hier echter geen baat bij heeft, zal dit waarschijnlijk wettelijk moeten worden geregeld”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • anoniem

    In nibud woonquotes is rekening gehouden met dat een bepaald inkomen bepaalde autolasten heeft. Het maandelijkse leasebedrag moet hiermee gewoon vermindert worden punt. Maar ja we hebben een overgereguleerd NL (en ook Europa) met totaal geen realistisch beleid meer. Zo moeten huurders al jaren dik over de 1200 huur betalen want een woning van 295.000 met 350 netto rentelast en 650 aflossing (ofwel in 30 jaar tijd 295.000 vermogen opgebouwd) mogen ze niet kopen omdat niet gerekend mag worden dat kopen tov huren 1.50 % extra lasten heeft aan (uitbesteed) regulier en periodiek onderhoud alsmede opstalverzekering, woz belasting en en waterschaps(eigenaars)lasten. Dus als een huurder heeft aangetoond al 3 jaar prima de huur te kunnen betalen dan zou de maandlast gewoon moeten mogen zijn die huur min 1.50 % maal woz waarde punt. Nee de elite staat het niet toe (met dhr knot voorop) (die totaal onrealist moet helemaal gewoon geknot worden en zeker niet naar de europese bank). Pfff wat een elitair beleid. Snap wel de eurosceptici, gele hesjes, brexit, etc. Want enige vorm van realistisch beleid kennen de politici niet. Wel zetten ze de tering naar de nering tijdens een crisis ipv bouwvakkers aan werk zetten voor meer woningen. Kortom wat geleerd is op school: investeren in de mager jaren en oogsten in de vette jaren wordt ook niet gedaan. Nee eerst moet gewoon de generatie 25-35 eerst 10 jaar veel te veel huur betalen en dan zijn er eindelijk genoeg woningen en is beleid wat realistischer gemaakt en dan pas mogen ze beginnen met vermogen opbouwen. Want we weten het allemaal wat een woning aan netto rente kost wordt die ook meer waard ofwel kopen heeft uiteindelijk helemaal niets gekost. Er is wel een maandlast betaald aan nettorente en aflossing maar dat is de woning ook meer waard geworden en bij elkaar gespaard. Tuurlijk praten we voor dit resultaat wel over een periode van 30 jaar maar het is WEL zo punt. Nee de huidige 25-35 jarigen wordt dit niet gegund. Sterker nog ze moet eerst tot 25e bij ouders blijven wonen want (betaalbare) huurhuizen zijn er niet. (opgekocht door de huisjesmelkers) (in afgelopen 30 jaar nog nooit zo’n aanbod van verhuurhypotheken gezien) Pff wanneer krijgen we weer realisten in de politiek met beleid afgestemd op de realiteit van dit moment en niet met pas op niet doen hoor zonder want dan wordt je zwanger !! Mvrgr anoniemxanoniem@gmail.com