Prijzen koopwoningen stijgen verder in maart

0

Uit onderzoek van het CBS en het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in Nederland blijkt dat de huizenprijzen in maart opnieuw zijn gestegen.

De prijsstijging van koopwoningen was in maart nog iets sterker dan een maand eerder. De prijsindex bestaande koopwoningen is evenals de in- en uitvoerprijzen van de industrie en de consumentenprijsindex een inflatie-indicator.

Opgaande trend nog steeds van kracht

Sinds het dieptepunt in juni 2013 is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In maart 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in maart 36,1% hoger. In maart stegen de prijzen met 7,7% na een stijging van 7,5% in februari. Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 16.836 verkochte woningen registreerde. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 47.431 woningen verkocht, wat 9% minder is dan in dezelfde periode van 2018.

CBS

Sterkste prijsstijging in Flevoland

In het eerste kwartaal van 2019 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in Flevoland 11,0% hoger dan een jaar eerder. Hiermee had Flevoland voor het vierde kwartaal op rij de grootste prijsstijging van alle provincies. De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 7,9% hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. De prijsstijging is daarmee kleiner dan in de voorgaande vijf kwartalen.
De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in alle provincies hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In negen van de twaalf provincies was de prijsstijging kleiner dan in het vierde kwartaal van 2018. Alleen in Zeeland, Drenthe en Utrecht was de prijsstijging groter.
Ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was de prijsstijging van bestaande koopwoningen kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Rotterdam noteerde met 12,1% opnieuw de grootste prijsstijging van de vier grote steden. In Amsterdam was de prijsstijging van bestaande koopwoningen met 9,2% het kleinst.

CBS

In de vier grootste steden van Nederland komen relatief gezien meer appartementen voor dan elders. De prijzen van dit woningtype zijn vanaf het tweede kwartaal van 2016 een stuk harder gestegen dan die van de andere woningtypen. Ook in het eerste kwartaal van 2019 was de prijsstijging van appartementen met 10,7% weer het grootst van alle woningtypen.

 

De NVM publiceerde enige tijd geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar