Prijsdump AOV-markt over hoogtepunt

0

De gemiddelde premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is in de laatste jaren licht gestegen, na een aantal jaren te zijn gedaald. Wie nu een AOV afsluit betaalt desalniettemin gemiddeld tussen 4% en 7% minder premie dan in 2016, blijkt uit het Special Item AOV van MoneyView.

Goedkopere producten die in 2018 en 2019 de gemiddelde premies nog verder naar beneden drukten zijn volgens MoneyView inmiddels van de markt verdwenen. “De eerdere premiedaling werd vooral veroorzaakt door goedkopere varianten die nu niet meer verkrijgbaar zijn. Als uitsluitend wordt gekeken naar de producten die in alle genoemde jaren actief werden aangeboden, zijn de procentuele wijzigingen minder groot, maar nog steeds geldt dat de gemiddelde premies nu tussen 4% en 7% lager liggen dan 5 jaar geleden.”

Broodfonds

Een alternatief voor de AOV dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen onder ondernemers, zijn de schenkkringen, waarvan het Broodfonds de meest bekende is. Binnen een schenkkring spreekt een groep ondernemers met elkaar af om maandelijks een bepaald bedrag opzij te zetten. Als één van de groepsleden door ziekte tijdelijk niet kan werken, dan ontvangt hij of zij via schenkingen maandelijks (soms na een eigenrisicotermijn) een vast bedrag uit de ‘spaarpot’. De deelnemers binnen een Broodfonds kennen elkaar doorgaans goed en controle of iemand ziek is, wordt gedaan door middel van sociale controle.

MoneyView: “Op dit moment zijn er 610 Broodfondsen in Nederland met in totaal 27.400 deelnemers. Groot voordeel van een Broodfonds ten opzichte van een AOV zijn de lagere kosten en lagere acceptatie-eisen. Een nadeel is dat een Broodfonds niet langer dan twee jaar uitkeert.”

Schenkkringen ontwikkelen zich door en worden steeds professioneler. Zo bestaan er schenkkringen waarbij de sociale controle is vervangen door een controle door een arbodienst. Bij weer een paar andere is er niet sprake van kleine groepen ondernemers die elkaar kennen, maar vallen alle deelnemers in dezelfde grote groep. Ook komt het bij een aantal kringen voor dat er geen geld opzij wordt gezet, maar dat elke deelnemer bij ziekte een donatie doet. Tot slot bieden een aantal schenkkringen ook de mogelijkheid om langer (tot acht jaar) dan de voor schenkkringen gebruikelijke twee jaar uit te keren.

MoneyView ProductRating

Voor de ProductRating Voorwaarden zijn door MoneyView 33 producten onderzocht. Deze producten zijn op basis van 98 kenmerken uit de MoneyView ProductManager gewaardeerd. De ProductRating Prijs is gebaseerd op de uitkomsten van 1.920 profielen voor 16 producten met een uitgebreide dekking en uitkeringsduur tot de gekozen eindleeftijd. De gemiddelde jaarpremie is gebaseerd op een eenjarige contractduur en per profiel berekend, ongeacht de keuze voor de tariefsoort of kortingsoort. Producten met een kortlopende uitkeringsduur of producten gericht op een specifieke doelgroep zijn buiten de prijsvergelijking gelaten.

Op voorwaarden scoren de producten De Amersfoortse Arbeidsongeschiktheidsverzekering, De Amersfoortse Flexibele AOV en Univé RisicoVerminderaar Vast Inkomen, de maximale score van 5 sterren. Op prijs behalen de producten Allianz Absoluut AOV / Essentie AOV en TAF GoedGezekerd AOV de maximale score van 5 sterren.

Special Item AOV

Bekijk hieronder het uitgebreide MoneyView Special Item Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Klik om toegang te krijgen tot SI-128_AOV_02-2021_A.pdf

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.