‘Polis niet goedkoper als deze verplicht wordt’

0

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat de verzekeringsgraad onder zelfstandigen te laag is, maar is geen voorstander van een verzekeringsplicht voor het arbeidsongeschiktheidsrisico. Daarmee reageert het Verbond op het pleidooi van Werkgeversvereniging AWVN voor een verplichte zzp-regeling.

Harry van de Kraats, algemeen directeur van AWVN, gaf vandaag tijdens het jaarcongres van de vereniging aan voorstander te zijn van onder meer de invoering van sociale zekerheid voor alle werkenden in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en betere pensioenopbouw voor zelfstandigen. Maar een verzekeringsplicht doet volgens het Verbond geen recht aan de behoefte onder zelfstandigen aan keuzevrijheid en maatwerk. Daarnaast heeft een aanzienlijk deel van de zzp’ers volgens het Verbond helemaal geen verzekeringsbehoefte, bijvoorbeeld omdat ze over andere inkomstenbronnen of vermogen beschikken.

Verplicht maakt niet goedkoper

Ook de premies die zelfstandigen ervan zouden weerhouden om zich te verzekeren, moeten volgens het Verbond in het juiste perspectief worden geplaatst. Volgens het Verbond is een volwaardige AOV inderdaad prijzig, maar gemiddeld genomen niet duurder dan de verplichte inkomensverzekeringen voor werknemers. “De beleving is anders, omdat de zzp’er deze premie apart moet afrekenen,” aldus algemeen directeur Richard Weurding. “Een verzekering wordt niet goedkoper als deze verplicht wordt”.

Denktank

De AWVN-voorstellen werden ontwikkeld met behulp van een tijdelijke denktank onder leiding van oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, met daarin vertegenwoordigers van bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijke organisaties. De voorstellen zijn gebundeld in ‘Wegwerkzaamheden. Tien ideeën voor de wereld van werk.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.