Oversluiters gaan voor aflossingsvrij

0

HDN signaleert over 2018 een licht dalende trend in hypotheekaanvragen. De daling is vooral toe te rekenen aan ruim 5% minder hypotheekaanvragen van kopers (starters en doorstromers) in het derde kwartaal van 2018 ten opzichte van het tweede kwartaal 2018.

HDN heeft in het derde kwartaal van 2018 iets meer aanvragen geregistreerd dan in het derde kwartaal 2017: 92.005 hypotheken, 1.042 kredieten en 25.550 verzekeringen. Er werden dit kwartaal 5% meer verzekeringen aangevraagd.

Starters

In het derde kwartaal noteerde HDN ruim 25% meer oversluiters dan in dezelfde periode in 2017. De starter neemt nu gemiddeld 37.350 euro eigen geld mee en koopt een huis dat gemiddeld 277.000 kost. Een starter komt met name in en rond Amsterdam niet meer in aanmerking voor NHG, mede door de stijgende woningprijs.

Procentueel is het aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal het hardst gestegen op de Waddeneilanden Vlieland en Ameland. In Noord Limburg en Zuid Brabant werd de grootste daling van het aantal hypotheekaanvragen genoteerd.

Aflossingsvrij

De rente die gekozen wordt in het derde kwartaal staat gemiddeld 17 jaar, maar steeds meer mensen kiezen voor een rentevast periode van 30 jaar. ZZP’ers kiezen meestal voor een iets minder langere rentevast periode dan de andere hypotheekaanvragers.

Bijna de helft van de HDN-hypotheekaanvragen heeft een aflossingsvrij deel. Bij 30% van de aanvragen is meer dan 50% van de hypotheek aflossingsvrij. Vooral oversluiters (61,1%) kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Gemiddeld wordt 3,5 keer het inkomen als hypotheek genomen, voor een starter is dit vier keer het (gezamenlijke) jaarinkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.