Ouderen betalen het pensioen van jongeren

0

Het argument dat jongeren te veel meebetalen aan de pensioenopbouw van ouderen, berust volgens Aon Hewitt op een misverstand: “Rekening houdend met de lage marktrente en volledige indexatie, is er zelfs sprake van omgekeerde solidariteit: ouderen betalen mee aan de opbouw van jongeren.”

Solidariteit wordt volgens Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt, in de discussie over de betaalbaarheid van het huidige pensioenstelsel vaak gebruikt als argument dat het stelsel niet meer voldoet. Met dit onderzoek wil het bedrijf de discussie in het juiste perspectief plaatsen.

De pensioenopbouw van jongere werknemers is traditioneel goedkoper dan die van oudere collega’s, omdat de premie van een jongere meer tijd heeft om te renderen. Daardoor kan hij met een lagere bijdrage eenzelfde pensioenkapitaal opbouwen als een oudere werknemer. Het onderzoek wijst echter uit dat dit verschil door de huidige lage rentestand kleiner is geworden.

Ultimate Forward Rate

Daarvoor moeten we volgens Driessen kijken naar de theoretische modellering van de rente voor langere looptijden via de zogenoemde Ultimate Forward Rate (UFR). “Zonder die UFR is de waarde van de pensioenopbouw voor de jongste werknemers maximaal 25% lager dan voor een werknemer van gemiddelde leeftijd. De oudste deelnemer profiteert maximaal 25%,” aldus Driessen. “Dat is fors minder dan menigeen denkt. Op basis van de rentestand per 31 januari 2016 liggen die percentages zelfs beneden 20%.”

Omgekeerde solidariteit

Aon Hewitt concludeert dat er zelfs sprake is van omgekeerde solidariteit als indexatie wordt meegenomen: ouderen betalen mee aan de pensioenopbouw van jongeren door de negatieve reële rente op dit moment.

Daarnaast blijkt de pensioenopbouw van mannen zo’n 5% duurder dan die van vrouwen. In het verleden ging men van het omgekeerde uit omdat vrouwen gemiddeld langer leven. De lage rentestand heeft volgens Driessen hierdoor meer invloed op de waarde van het partnerpensioen dan op de waarde van het ouderdomspensioen. “Partnerpensioen heeft juist bij mannen veel waarde.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.