Opnieuw minder BKR-registraties hypotheek

0

Het aantal hypotheekbezitters dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast is opnieuw afgenomen. Op 1 oktober stonden er 90.600 mensen met langdurige betalingsachterstanden op de hypotheek, geregistreerd. Op 1 april waren dat er nog 105.000.

Het is voor het tiende achtereenvolgende kwartaal dat er een daling plaatsvindt van het aantal inschrijvingen in het Centraal Krediet Informatiesysteem van Stichting BKR. Het aantal kredietnemers dat problemen heeft met de betaling van de hypotheek is nog wel ongeveer een derde hoger dan ruim vijf jaar geleden. Het aantal betalingsachterstanden op hypotheken zegt overigens niets over het aantal woningen dat ‘onder water staat’.

De top van het aantal ‘probleemhypotheken’ was in juli 2015 (113.000). Om deze getallen in perspectief te plaatsen: in Nederland zijn er zo’n 3,5 miljoen hypotheken afgesloten voor koopwoningen, aldus het BKR.

Het kan iedereen overkomen

Een langdurige achterstand wijst vaak op problematische schulden, zegt Peter van den Bosch, bestuurder van Stichting BKR. “Dit is een probleem dat niet alleen de laagste inkomens treft. Ook hogere en –middeninkomens kunnen door een veelheid aan redenen worden geconfronteerd met schulden die niet meer te managen zijn. Ook daar staat een belangrijke nuancering tegenover: de hypotheek-achterstanden in Nederland zijn laag; zowel afgezet tegen het de totale schuldenproblematiek als in internationaal perspectief”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.