Opkomende aansprakelijkheidstrends voor bedrijven

0

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) heeft een aantal opkomende aansprakelijkheidstrends voor bedrijven gerangschikt aan de hand van de verwachte gevolgen, de mogelijke factoren die bijdragen aan verliezen en het verwachte gemak waarmee deze risico’s verminderd kunnen worden.

De beroepen waarvoor deze trends gevolgen hebben, zijn volgens de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar onder meer managementadviseurs, auditoren, accountants, architecten, ingenieurs, advocaten, juristen en mediabestuurders.

Zij kunnen volgens Diego Assef, hoofd van de Global Practice Group Professional Indemnity Claims bij AGCS, allemaal verantwoordelijk worden gehouden voor verliezen die voortkomen uit een vermeende schending van hun plichten. “Hoewel de risico’s variëren, krijgen al deze beroepen te maken met uiteenlopende vormen van burgerlijke aansprakelijkheid, die adequaat moeten worden aangepakt en afgedekt. Het kan bijvoorbeeld gaan om beschuldigingen van nalatigheid of omissies met letsel of schade voor cliënten tot gevolg, om misleiding, om het niet herkennen van frauduleuze activiteiten, om onbewuste schendingen van contracten, intellectuele-eigendomsrechten of vertrouwelijkheidsplichten, en om onderzoeken en maatregelen van regelgevende instanties”, aldus Assef.

Verschillende risicotrends

De voortschrijdende wetgeving rondom gebouwveiligheid staat samen met cybercriminaliteit, ‘social engineering’ en dataverlies bovenaan de lijst van trends. Een van de andere risicotrends die in het rapport wordt onderzocht, is geopolitieke, economische en marktvolatiliteit. Sanctieregimes zijn volop in ontwikkeling, cliënten kunnen hierdoor worden geraakt en dit kan volgens het rapport regelgevingsrisico’s met zich meebrengen voor professionals die voor deze cliënten werken.

Ook inflatie staat hoog op de lijst. Als de inflatiedruk leidt tot een recessie, kan dit volgens het rapport allerlei risico’s voor professionals met zich meebrengen, waaronder insolventiegerelateerde risico’s voor auditoren en insolventiefunctionarissen, claims van kredietverstrekkers voor juristen en taxateurs, en due diligence-claims tegen advocaten en accountants. Afgezien van een recessie kunnen financiële dienstverleners ook beschuldigd worden van mismanagement en van ongeschiktheid wanneer fondsen negatief worden beïnvloed door de hoge inflatie.

Aan de onderkant van de risicoranglijst staat het gebruik van nieuwe technologieën, zoals AI-tools, door professionele dienstverleners. Assef: “AI heeft het potentieel om risico’s te verminderen, maar technologische oplossingen ontwikkelen zich snel, en de potentiële factoren voor claims dus ook. Denk aan problemen met dataprivacy of auteursrechten, de vertrouwelijkheidsplicht wanneer men dienstverleners inschakelt, het risico dat fouten worden herhaald in grootschalig werk, en het toezicht dat bij machinaal leren komt kijken.”

Beroepsaansprakelijkheidsclaims

Het rapport vermeldt ook dat AGCS de afgelopen ruim twintig jaar meer dan 90.000 beroepsaansprakelijkheidsclaims heeft verwerkt en heeft afgehandeld, met een totale waarde van 2,2 miljard euro. Uit die analyse blijkt dat grote verliezen (claims van meer dan 1 miljoen euro) het vaakst voorkomen bij juristen/advocaten (30%), gevolgd door bouwprofessionals (27%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.