Op weg naar 2017: Enno Wiertsema – Adfiz

0

2017 wordt het jaar van de evaluatie van het provisieverbod. We mogen verwachten dat de problemen met de toegankelijkheid van advies, die breed in de markt ervaren worden, ook uit de evaluatie komen. Evenals de constatering dat er in de praktijk nog een groot verschil bestaat tussen productverkoop en onafhankelijk advies.

Er is een schreeuwende behoefte aan ongevraagd advies.

Auteur: Enno Wiertsema, algemeen directeur Adfiz

Je hoeft alleen te kijken naar de oplopende pensioengaten bij consumenten en het niet-verzekerde arbeidsongeschiktheidsrisico onder zzp’ers. Dit zijn problemen die zich niet laten oplossen met goedkope online verkoopfunnels, hoe veilig je die ook maakt. Er is een schreeuwende behoefte aan ongevraagd advies.

Maak advies toegankelijker

Bij het verbeteren van de toegankelijkheid van advies kan de overheid niet weglopen voor haar rol op het gebied van fiscaliteit, nalevingskosten en de ingeperkte vrijheden om advies naar eigen keuze efficiënt in te richten en in rekening te brengen.

Andere uitdagingen die ik uit de evaluatie verwacht, zijn: de constatering dat er in de praktijk nog een groot verschil bestaat tussen productverkoop en onafhankelijk advies. Dit terwijl de klant de impact hiervan onvoldoende doorgrondt; de volstrekt ontoereikende waarborgen in het execution-kanaal en de tekortkomingen in het gelijk speelveld die reparatie verdienen.

Fintech

Zonder twijfel zal in 2017 ook robot-advies zich verder ontwikkelen. Efficiency, snelheid en 24/7 beschikbaarheid zijn zeker waardevol, maar maken de mens-adviseur niet overbodig. Sneller en goedkoper is niet altijd beter voor de klant. Ik verwacht met de komst van nieuwe toepassingen ook meer aandacht voor de risico’s van robot-advies, zoals massaschade door verkeerde advies-algoritmes, manipulatie-risico’s en impulsief keuzegedrag van consumenten.

Verder reken ik op goede discussies over de grenzen aan onbetaalde zorgplicht, over de potentie van de financiële APK, over de gevolgen van big data voor privacy en solidariteit, over cyberrisico’s en over noodzakelijke verbeteringen in het vakbekwaamheidsstelsel. Het belooft zeker weer een enerverend jaar te worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.