Onvoldoendes op klimaat in Eerlijke Bankwijzer

0

Nederlandse banken hebben hun beleid op duurzaamheid verbeterd, maar scoren nog wel slecht als het gaat om hun klimaatbeleid. Dat blijkt uit de Eerlijke Bankwijzer.

In opdracht van de Eerlijke Geldwijzer (een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en Pax) onderzocht onderzoeksbureau Profundo negen banken. Daaruit blijkt ook dat de aanpak van belastingontwijking zwak blijft.

“Het is positief dat de meeste Nederlandse banken steeds beter beleid voeren op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding”, zegt projectleider Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer. “Ook maken een aantal banken eindelijk duidelijk dat ze iets geven om dierenwelzijn. Hier staat tegenover dat het de meeste banken ontbreekt aan ambitieus beleid om klimaatverandering en belastingontwijking, twee zeer actuele problemen, aan te pakken.”

Bankwijzer kritisch op Aegon

Het rapport is zeer kritisch op bank-verzekeraar Aegon, die van alle banken het vaakst de laagste score kreeg bij de onderwerpen die in het onderzoek zijn betrokken. “Aegon moet in sneltreinvaart werk maken van duurzaamheid en dit wereldwijd doorvoeren”, aldus Ras.

De meeste banken scoren slecht op klimaat. Zo zijn ze vaak niet open over de omvang van hun aandeel in de uitstoot van broeikasgassen van bedrijven waar ze in investeren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.