‘Banken schieten tekort in aanpak ongelijkheid tussen vrouw en man’

0

De meeste Nederlandse banken halen nog steeds een onvoldoende op vrouwenrechten en de aanpak van ongelijkheid. ABN Amro en Van Lanschot maakten wel een inhaalslag ten opzichte van twee jaar geleden, maar de meeste banken komen niet verder dan een 4. ING scoort een bedroevende 1,5. Alleen de Volksbank haalt een dikke voldoende met een 9. De lage scores zijn vooral te wijten aan een blinde vlek voor vrouwenrechten bij de leningen en beleggingen van banken.

Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat vandaag, op Internationale Vrouwendag, uitkomt. Voor het rapport onderzocht de Bankwijzer de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen binnen de banken zelf en hun aanpak hiervan bij de bedrijven waarin de banken investeren. Er is specifiek gekeken naar de financiering door banken van acht supermarkten waarbij al eerder schendingen van vrouwenrechten in de toeleveringsketen waren vastgesteld. ABN Amro, ING Rabobank en Van Lanschot verstrekten samen voor 1,2 miljard euro aan leningen en 67 miljoen aan beleggingen aan deze supermarkten.

Verantwoordelijkheid

Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer: “Banken hebben niet alleen de verantwoordelijkheid om ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in hun eigen bedrijf aan te pakken, maar ook via hun leningen en beleggingen. Voor de meeste banken heeft dit nog steeds veel te weinig prioriteit.”

Salarissen

Binnen de bankorganisaties komt de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen het scherpst naar voren in de salarissen. Het loonverschil tussen vrouwen en mannen in de financiële sector behoort tot het grootste in de Nederlandse economie. Werkende vrouwen verdienden in 2021 gemiddeld 6,9% minder dan mannen. Dit verschil bedraagt 23,8% in de financiële sector. Slechts drie van de acht banken, ABN Amro, Van Lanschot Kempen en de Volksbank, rapporteren over maatregelen die zij nemen om deze kloof te dichten.

Geen vrouwelijke CEO in bankwereld

Oosters: “Alle beursgenoteerde banken voldoen dit jaar wel aan het minimale wettelijke streefcijfer van 33% vrouwen in de raad van commissarissen, bij een aantal banken is dat 40%. In senior managementposities hebben slechts drie banken, ABN Amro, Rabobank en Triodos, een percentage vrouwen dat gelijk is aan of hoger dan 30%. En het is nog steeds wachten op de eerste vrouwelijke CEO van een Nederlandse bank.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.