Onderwaterprobleem voor 282.100 huizenbezitters

0

In 2020 kan een gezin met een modaal inkomen ongeveer 20% meer hypotheek krijgen dan in 2012. De gemiddelde woningprijs is in de afgelopen acht jaar echter met 60% gestegen. Door die hoge prijzen is het onderwaterprobleem nu wel aanzienlijk lager, maar zeker niet opgelost.

Dat blijkt uit het rapport ‘Onderzoek Hypotheekmarkt 2020’ waarin een beeld wordt geschetst van de huidige woning- en hypotheekmarkt in Nederland en de veranderingen die de markt de afgelopen acht jaar heeft ondergaan. Hiervoor hebben Brainslab van René Teuwen, Whooz en De Nationale Hypotheekbond op basis van ruim 50.000 Nederlandse huishoudens met een koophuis de hypotheeksector opnieuw in kaart gebracht. Dat geeft een aantal interessante inzichten, zoals:

  • In de huidige koopwoningmarkt blijven toch nog 282.100 huizenbezitters achter met een restschuld als ze hun huis nu verkopen. Dat is 6% van alle huiseigenaren
  • De totale restschuld in de markt is echter gedaald van 23 miljard euro in 2012 naar 13 miljard euro nu
  • De toename van het aantal gezinnen dat een woning zoekt, is in 8 jaar tijd 40% harder gegroeid dan de toename van het aantal beschikbaar gekomen woningen
  • Jaarlijks worden in Nederland 600.000 verhuizingen geregistreerd; 88% daarvan verhuist naar bestaande bouw
  • De totale Nederlandse woningvoorraad is op dit moment meer dan 1,5 biljoen euro waard. Dat was in 2012 net iets meer dan 1 biljoen euro.

Doelgroep ‘Gewoon Gemiddeld’

De analyse vertelt ook wat de woon- en hypotheekwensen van 11 verschillende doelgroepen zijn. Het geeft daarmee waardevolle informatie om doelgroepen efficiënter te benaderen met hypotheekadvies dat specifiek is gericht op de situatie van de klant. De grootste doelgroep bij wie het onderwaterrisico nog steeds bovengemiddeld voorkomt, is bijvoorbeeld de doelgroep ‘Gewoon Gemiddeld’. Deze doelgroep bezit ongeveer 25% van alle koopwoningen in Nederland.

Lees over deze doelgroep en het ‘Onderzoek Hypotheekmarkt 2020’ in het vandaag gepubliceerde artikel in de digitale InFinance

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.