NVM rolt online biedsysteem landelijk uit

0

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars en taxateurs (NVM) heeft het door de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) ontwikkelde online biedsysteem Biedopdezewoning.nu overgenomen, met de intentie om dit via de NVM-makelaars landelijk uit te rollen.

Volgens Yme Bosma van de NVM is het online biedsysteem een eerlijke manier van verkopen met gemiddeld genomen de beste opbrengst. “Door het biedsysteem te integreren met het reeds bestaande NVM Online Bieden, kunnen vanaf heden alle NVM-makelaars dezelfde dienst aanbieden. De eerste resultaten laten zien dat verkopers en kopers dit product erg waarderen.”

Biedingen prijsgeven

Biedopdezewoning.nu werd in mei 2018 in Amsterdam geïntroduceerd. De stad waar veel woningen via traditionele gesloten biedingen of bij inschrijving worden verkocht. Die methodes geven de aspirant-kopers veelal geen inzicht in de biedingen, waardoor sommige woningzoekers weigeren om aan inschrijvingen deel te nemen.

Daarom ontwikkelde de MVA, in samenwerking met de bij haar aangesloten makelaars, een biedsysteem dat iedereen inzage geeft in de prijsvorming, door biedingen online weer te geven. Zo kunnen kopers beslissen of en hoeveel ze willen bieden, en verkopers of en aan welke bieder ze willen verkopen. Sinds de lancering van deze methode zijn er in Amsterdam ruim 200 woningen via biedopdezewoning.nu verkocht.

Vrije keuze

De online bieder heeft geen verplichting om af te nemen. Ook staat het de verkoper vrij om te kiezen of en met welke bieder er in zee gegaan wordt. “Bovendien is het hoogste bod niet altijd het beste bod. Zo kan het hoogste bod een hoog financieringsvoorbehoud hebben, of andere aanvullende voorwaarden die minder aantrekkelijk zijn dan bij een concurrerend, lager bod. Bij biedopdezewoning.nu worden alleen de geboden prijzen inzichtelijk op een biedladder”, aldus de NVM in een toelichting.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.