NVB: ‘Kredietverlening door banken blijft groeien’

0

De kredietverlening door banken van bedrijven tijdens de coronacrisis zet stevig door. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken circa 56.000 ondernemers geholpen aan financieringen met een totale waarde van 51,1 miljard euro. Dat is 6,8 miljard euro meer dan ruim een maand geleden. Dat blijkt uit de vierde Corona Monitor banken van dit jaar.

Chris Buijink (foto), voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “De kredietgroei zet stevig door, ondanks de coronacrisis. Dat leert ons dat grote delen van de economie ondanks alles goed presteren. Maar de tweedeling verdiept zich. De sterke groei zit bij grotere leningen vanaf een miljoen euro. In sectoren die zijn getroffen door de beperkende maatregelen zoals de horeca, fysieke/offline retail, aanbieders van reizen en de evenementensector is het beeld nog altijd niet rooskleurig. We zien dat onder andere aan het feit dat de leningen met overheidsgarantie maar mondjesmaat groeien. Ondernemers in getroffen sectoren lijken minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan. Voor hen is het van essentieel belang dat snel duidelijkheid komt over – naar wij hopen – voortzetting van de overheidssteun.”

Betaalpauze

129.000 bedrijven hebben vorig jaar een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard euro; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 54,2 miljard euro voor 185.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Particuliere klanten

Buijink: “Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna 26.000 particuliere klanten een betaalpauze ontvangen voor hun hypotheek en 12.000 op een consumptief krediet. Dit betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot drie maanden, waarbij een deel van deze consumenten inmiddels een verlenging van de betaalpauzes heeft gekregen. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.