NMa houdt zorgverzekeraars scherp in de gaten

0

Zorgverzekeraars hebben sinds dit jaar meer mogelijkheden om scherp in te kopen. De verzekeraars zijn er zelf van overtuigd dat zij in staat zijn ziekenhuizen te disciplineren wat betreft kosten en kwaliteit. Maar de NMa houdt daarbij een flinke slag om de arm.

Vorige maand heeft de NMa groen licht gegeven voor drie ziekenhuisfusies in Zuid-Limburg, Hoofddorp/Haarlem en Tilburg. Die goedkeuring is verleend omdat zorgverzekeraars zeggen de kosten in de hand te kunnen houden. Dit weegt zwaar voor de NMa omdat zorgverzekeraars van het kabinet in het zorgstelsel de regie hebben gekregen om de beste zorg in te kopen tegen de beste kwaliteit voor hun verzekerden en zij ook de organisaties zijn die als eerste last hebben van een slecht functionerend of te duur ziekenhuis. Daarmee vertegenwoordigt de zorgverzekeraar het belang van de Nederlandse patiënt.

Rijzen de kosten van de betrokken ziekenhuizen de pan uit, of laat de kwaliteit te wensen over, dan riskeren de ziekenhuizen dat de zorgverzekeraars beperkter gaan inkopen bij het ziekenhuis of hun verzekerden stimuleren naar andere ziekenhuizen te gaan. Er zijn al diverse voorbeelden van selectieve inkoop door verzekeraars op grond van kwaliteitscriteria.

Als extra waarborg voor de prijs van ziekenhuiszorg heeft de NMa een prijsplafond afgesproken met de betrokken ziekenhuizen. De naleving van dit prijsplafond kan de NMa niet juridisch afdwingen, maar de NMa zal niet nalaten de ziekenhuizen en/of zorgverzekeraars publiekelijk ter verantwoording te roepen, mochten de fusies in de toekomst toch verkeerd uitpakken door verslechterde kwaliteit of buitensporige prijsstijgingen. Bovendien kan de NZa zonodig ingrijpen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.