NHG-rente niet langer de laagste hypotheekrente

0

Het is volgens De Hypotheekshop opmerkelijk dat een aantal aanbieders op dit ogenblik voor hypotheken zonder NHG (tot 60% van de woningwaarde) lagere rentetarieven kent dan met NHG: Argenta, Regiobank en Hypotrust Comfort standaard (variabel), NIBC (1 tot en met 10 jaar), Merius (15 jaar), ASN Bank (20 jaar), MUNT (25 jaar) en Tulp (5 tot en met 30 jaar).

Een hypotheek met NHG kan om twee redenen aantrekkelijk zijn, schrijft de hypotheekketen. “Vanwege het vangnet als iemand door omstandigheden de hypotheek niet meer kan betalen, of met een restschuld achterblijft na verkoop van de woning. En in verband met de rentekorting op NHG-hypotheken, die kan oplopen tot momenteel gemiddeld 0,45%. Die rentekorting kunnen geldverstrekkers bieden, omdat het financiële risico dat ze lopen door de dekking vanuit NHG lager ligt dan op andere hypotheken. Daarnaast gelden er vanuit wetgeving (Basel, Solvency) minder strenge kapitaaleisen voor NHG-hypotheken, waardoor aanbieders minder kosten maken. Tot slot hebben met name buitenlandse funders veel vertrouwen in NHG-hypotheken, die ze als erg veilige beleggingen zien.”

Kredietrisico

Bij bovengenoemde hypotheken bedraagt het verschil in rente met een NHG-hypotheek 0,04 tot 0,10%. “Blijkbaar ligt het kredietrisico van basishypotheken zelfs zonder NHG-dekking toch lager dan die van de gemiddelde NHG-hypotheek, waarvan de helft (2019) een tophypotheek is. Mogelijk dat door de beperking op oversluiten naar NHG per 1 januari 2020 – het is dan niet langer mogelijk om een lening over te sluiten van niet-NHG naar NHG als de waarde van de woning meer is dan de nieuwe kostengrens van 310.000 euro – deze trend versterkt wordt”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.